Ponedeljak 15.06.2015.
10:23
blic.rs

Šta piše u britanskoj rezoluciji o genocidu?

Reuters/D.R.
Rezolucija na teret vojske RS stavlja i silovanje dečaka, devojčica, žena i muškaraca

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Blic" navodi da deveta tačka rezolucije kaže: "Apeluje se na sve države (na svetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida". 

U preambuli predloga rezolucije je tvrdnja da su "desetine hiljada žena i devojaka, ljudi i dečaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu". "Blic" navodi da se srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mestu. 

Ipak, u tekstu nigde nisu imenovane ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Hagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage RS. 

Opšti deo predloga britanske rezolucije se oslanaj na rezoluciju koja je 2014. godine doneta povodom 20 godina genocida u Ruandi, ali deo teksta sadrži i formulacije koje su novina, poput "najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici" i "osuđuje se svako negiranje genocida".

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da se, u verziji britanske rezolucije o Srebrenici koju je pogledao, reč "genocid" pominje 11 puta. 

- Zato se nadam da će bar jedna od zemalja koja u Savetu bezbednosti UN ima pravo veta, to iskoristiti i sprečiti usvajanje dokumenta, koji će u BiH doneti samo nove podele - rekao je Crnadak za "Politiku".

2024 © - Vesti online