Nedelja 14.06.2015.
18:30
Srna

Poljaci ljuti: Nemci da prestanu da sabotiraju izgradnju NATO baza

Reuters
Poljska želi NATO baze na svojoj teritoriji

Nemačka smatra da bi uspostavljanjem baza NATO-a u nekadašnjim komunističkim državama na istoku Evrope bio prekršen sporazum Alijanse sa Rusijom.

Međutim, Poljska već dugo traži prisustvo NATO-a na svojoj teritoriji.

- Nemci moraju da prestanu sa blokadom gradnje vojnih baza NATO-a u našoj zemlji - rekao je Ščerski listu "Ržečpospolota".

Prema njegovim riječima, Berlin treba i da se saglasi da Poljska i NATO učestvuju u budućim razgovorima o krizi u Ukrajini, zajedno sa NJemačkom, Francuskom, Rusijom i Poljskom.

Komentari Ščerskog objavljeni su nakon što je neimenovani višerangirani zvaničnik Pentagona izjavio da SAD planiraju da tešku vojnu opremu rasporede u baltičkim i istočnoevropskim državama da bi umirili saveznike koji su zabrinuti intervencijom Rusije u Ukrajini i da spreče dalju agresiju.

Odlazeći poljski predsednik Bronislav Komorovski i njegova vladajuća stranka desnog centra "Građanska platforma u proteklih nekoliko godina izgradili su bliske veze sa Nemačkom, ali novoizabrani šef države Andžej Duda dolazi iz konzervativnije i nacionalistički nastrojene stranke "Zakona i pravde".

Duda je pobedio na predsedničkim izborima održanim 6. maja i dužnost preuzima 6. avgusta.

2024 © - Vesti online