Ponedeljak 15.06.2015.
03:30
24sata.rs

Menstrualna čašica umesto uložaka i tampona?!

paleomovement.com
Iako bizarno zvuči, ovu čašicu koriste žene širom sveta

Menstrualna čašica je elastična posudica koja se ubacuje u vaginu i sakuplja menstrualnu krv. On se savija na više načina i ubacuje slično tamponu, samo što je treba gurnuti niz kanal dok se ne dotakne materica. 

Čašica će sama otvora dok se namešta u vagini, a znak da je otvorena je zvuk koji se čuje. U narednim satima ona se ponaša kao mali rezervoar i sakuplja tečnost dok se ne prepuni. Ne bi smela da stoji u telu duže od 12 sati. Tada može da nastupi neki od problema u menstruaciji koje zahtevaju posetu ginekologu.

Kada zamislite neudobnost koju nošenje uložaka stvara, iritacije na koži koje mogu da nastanu, neugodnost njihovih menjanja kada niste kod kuće... ova čašica zvuči kao razumljiva alternativa.

Međutim, problem može da nastane kod njenog vađenja. Naime, vaginalnim mišićima treba izbaciti čašicu što dalje ka vaginalnom otvoru, što je najlakše uraditi u polu sedećem položaju. Preporučuje se da se to radi iznad klozetske šolje kako se sadržaj ne bi prosuo po podu.

Čašica na sebi ima rupice koje služe da naprave vakuum i potpuno je fiksiraju u samoj vagini. Posle vađenja posudica se dobro opere i može ponovo da se koristi. 

Proizvođač preporučuje upotnost u korišćenju, jer je potrebno više puta je stavljati da bi se žena navikla na nju. 

2024 © - Vesti online