Subota 13.06.2015.
22:30
Z. Marjanović - Vesti

Gruža se orila od pesme

Vesti
Defile učesnika smotre

U vreme nakon Prvog srpskog ustanka i velikog turskog zuluma nad srpskim stanovništvom, Miloš Obrenović je kao viđen junak iz Karađorđevog ustanka odlučio da porodicu preseli u selo Gornja Crnuća, koje je bilo daleko od očiju Turaka i sakriveno gustom rudničkom šumom.

U Miloševoj kući u Gornjoj Crnući je i doneta odluka da se podigne Drugi srpski ustanak, a nakon toga ova kuća je u periodu od 1815. do 1819. godine bila prestonica Srbije i u njoj su se donosile sudbonosne odluke koje su dovele do stvaranja moderne Srbije.

U to vreme knjaz Miloš je u kući u Gornjoj Crnući donosio važne odluke, tu je dočekivao delegacije, vodio političke pregovore, a kneginja Ljubica bila je zadužena da svakog gosta dočeka i isprati kako dolikuje domaćinskoj knjaževskoj kući. No, i pored velikih obaveza u organizaciji života na tadašnjem srpskom dvoru, kneginja Ljubica je imala vremena i da okupi žene iz gružanskih sela u prvo žensko pevačko društvo koje, s manjim ili dužim prekidima, traje i danas.

Kneginja Ljubica je u narodu bila veoma poštovana kao dobra domaćica, žena odana porodici, ali i kao pametna i hrabra osoba koja je u teškim trenucima znala da posavetuje knjaza Miloša pri donošenju važnih odluka.

Ove godine poštovanje kneginji Ljubici su iskazali članovi tridesetak pevačkih društava iz Srbije i Republike Srpske, a da sve bude uverljivo kao na Miloševom dvoru u Gornjoj Crnući doprineli su i Nataša Popovska, kustos Muzeja grada Beograda u ulozi kneginje Ljubice i glumac Milan Milosavljević u ulozi knjaza Miloša.

Knjaževa sarma

U okviru Dana kneginje Ljubice, dok su se pevači natpevavali, domaćice iz nekoliko gružanskih sela nadmetale su se u pripremanju narodnih jela koja su se služila na sofri knjaza Miloša. Kao i uvek do sada, neizostavno je bilo spremanje sarmi zavijenih u vinovo lišće s kiselim mlekom koje je knjazu Milošu bilo omiljeno jelo.

2024 © - Vesti online