Subota 13.06.2015.
16:59
sputniknews

Porošenko i Bajden složni: Nema ukidanja sankciaj Rusiji

Reuters
Složili se o neophodnosti sveobuhvatnih reformi: Džozef Bajden i Petro Porošenko

Potpredsednik SAD Džo Bajden razgovarao je sa ukrajinskim  predsednikom Petrom Porošenkom o značaju sankcija protiv Rusije, saopštila je Bela kuća.

- U telefonskom razgovoru, dvojica lidera su se složila o značaju očuvanja sankcija Rusiji dok se u potpunosti ne implementira sporazum iz Minska. Sankcije su neophodne da sukob ne bi dodatno eskalirao - navedeno je u saopštenju.

Bajden i Porošenko razgovarali su i o aktuelnoj situaciji u istočnoj Ukrajini i reformskoj agendi kijevske Vlade.

- Potpredsednik Bajden i predsednik Porošenko su se složili da put do ekonomskog rasta zahteva implementaciju sveobuhvatanih  ekonomskih  i zakonskih reformi - piše u saopštenju.

Porošenko je izabran za predsednika 25. maja 2014. godine, sa velikom većinom glasom, ali sa malom izlaznošću birača. Viktor Janukovič, Porošenkov prethodnik koji je demokratskim putem bio izabran za predsednika, bio je primoran da se povuče sa vlasti zbog nasilnog puča u Kijevu u februaru 2014. godine.

Pošto je Kijev pokrenuo vojnu akciju protiv pristalica nezavisnosti u Donbasu u aprilu 2014. godine, Sjedinjene Države i njeni saveznici su u više navrata tvrdili  da je Rusija odgovorna za eskalaciju situacije u Ukrajini.

Zapadni lideri nametnuli su sankcije protiv Rusije u 2014. godine zbog njene navodne umešanosti u sukobu na istoku Ukrajine, što Moskva odlučno demantuje.

I Sjedinjene Države i Evropska unija su trajanje sankcija uslovile punom implementacijom sporazuma iz Minska.

2024 © - Vesti online