Nedelja 14.06.2015.
00:10
O. Ikodinović - Vesti

Kongres SAD: Nema obuke za neonaciste

Reuters
Ukrajinski vojnici s američkim instruktorima

Amandmane su podneli demokratski kongresmen Džon Konjers Mlađi i njegov kolega iz Republikanske partije Ted Joho.

- Zahvalan sam da je Predstavnički dom jednoglasno usvojio moje amandmane kako bi se osiguralo da naša vojska ne trenira članove odvratnog neonacističkog Azovskog bataljona, kao i mere da se opasni prenosni zenitno-raketni kompleksi, koji su laki za krijumčarenje, drže podalje od ovih nestabilnih regiona - rekao je Džon Konjers u zvaničnom saopštenju za medije Kongresa.

Pod nestabilnim regionima, misli se na Irak i Ukrajinu.

Ukrajinski Azovski bataljon je volonterska militantna grupa ukrajinske Nacionalne garde koja broji 1.000 članova, a koju je Forin polis okarakterisao kao otvoreno neonacističku i fašističku, koja okuplja radikale sa desnog krila iz svih krajeva Evrope.

Britanski "Dejli telegraf", u svom članku navodi da pripadnici bataljona Azov ne kriju svoje rasističke i antisemitske stavove, i podseća da oni kao svoj znak koriste amblem Volfsangel (vučju kuku), kakav je u Drugom svetskom ratu koristila divizija "Das Rajh".

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, koji nadgleda ukrajinske oružane snage, najavio je da će trupe Azovskog bataljona biti među prvim jedinicama koje bi Pentagon trebalo da trenira u okviru operacije "Neustrašivi čuvar", što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

2024 © - Vesti online