Nedelja 14.06.2015.
01:30
b92.net

Namirnice koje izazivaju teške bolesti

Gazirana pića 

Beta/AP/E. V.
Gazirani sokovi puni šećera i svačega nezdravog

- Gazirana pića nisu hrana, a previše se konzumiraju u modernoj ishrani. Jedna limenka sadrži 40 grama šećera, a sve što sadrži više od osam grama šećera smatram preteranim - rekla je nutricionista Meril Pričard. Njena koleginica Elisa Gudman dodala je da veštački zaslađivači u gaziranim pićima doprinose nastanku gojaznosti i dijabetesa. 

Glukozno-fruktozni sirup 

Keli Levek tvrdi da izbegava ovaj sastojak koji se često nalazi u brzoj hrani i začinima, "kao da je kuga". Ona objašnjava da se fruktoza 100 odsto metaboliše u jetri i prolazi kroz Majlardovu reakciju, tačnije formiraju se superoksidni slobodni radikali koji mogu prouzrokovati upalu jetre. Sirup se takođe brže pretvara u masno tkivo od bilo kojih drugih ugljenih hidrata i povezuje se s metaboličkim sindromom i otpornošću na insulin. 

Industrijski obrađena ulja 

Ova ulja su visoko obrađena i hemijski tretirana, i obično im se dodaje miris kako bi bila jestiva.

- Ona brzo oksidiraju, što uzrokuje stvaranje mnoštva slobodnih radikala. Takođe su puna omega-6 masnih kiselina, što uzrokuje dalju neravnotežu omega masnih kiselina u telu - objašnjava Levek.

Umesto industrijskih ulja, nutricionisti preporučuju ulja koja imaju visok procenat omega-3 i nezasićenih kiselina, kao što su ono od kokosa, maslina i avokada. 

Industrijski obrađena soja 

Soja se poslednjih godina preporučivala i za konzumiranje i izbegavanje, skoro u jednakoj meri. Ali nutricionista Levek tvrdi da industrijski obrađene verzije defiitivno treba izbegavati po svaku cenu.

- Slobodna glutaminska kiselina ili MSG, koja je snažan neurotoksin, formira se tokom obrade soje. Sojini fitoestrogeni potencijalno mogu uzrokovati hipotireozu, pa mogu dovesti do neplodnosti i povećati šansu za pojavu raka dojke kod odraslih žena - kaže nutricionista.

Mesne prerađevine 

Tanjug
Sve dole navedeno ne važi za domaći kisački kulen i druge specijalitete od mesa koji se prave bez hemikalija i po receptima starim stotinama godina

- Ovo meso obično dobijamo od životinja koje se drže u zatvorenim prostorima u kojima se šire zaraze i koje su izložene brojnim hormonima i antibioticima - napominje Gudman i dodaje:

- One su takođe pune natrijum nitrata, koji se koristi kao hemijski pojačivač ukusa, konzervans i pojačivač boje.

Kad ih unosite u telo one se pretvaraju u hemikalije koje uzrokuju karcinom, a mogu se naći u različitim salamama, kobasicama, šunki i slanini. 

Kokice za mikrotalasnu rernu 

Ova vrsta kokica predstavlja veliku opasnost za zdravlje.

- U omot su dodate sintetičke hemikalije, pogotovo u industriji brze hrane, koje bi trebalo da spreče da masti iscure napolje - objašnjava Gudman i dodaje: - Kokice za mikrotalasnu su pune tih hemikalija, koje se, kad se zagreju, automatski šire u same kokice. One štetno deluju na endokrini sistem, a povezane su s razvojem karcinoma, povišenim lošim holesterolom, smanjenim imunitetom, bolestima štitne žlezde i neplodnošću.

Margarin 

Reuters
Margarin je obrađeno biljno ulje najnižeg kvaliteta

To je visoko obrađeno biljno ulje, krcato trans-masnim kiselinama.

- Ustvari, proizvodi se od najjeftinijeg ulja najslabijeg kvaliteta - kaže Gudman.

Dakle, pravi se od onih industrijskih ulja koje bi trebalo izbegavati, a tokom prerade na visokoj temperaturi, stvaraju se slobodni radikali koji povećavaju rizik od karcinoma, srčanih bolesti i hormonske neravnoteže. Osim toga, sadrže dodatne aditive i hemikalije, kao i omega-6 masne kiseline. 

Namirnice sa niskim procentom masnoća 

Namirnice sa smanjenim procentom masti zvuče kao nešto dobro, ali ovakve namirnice su vrlo nezdrave.

- Prehrambena industrija počela je da zamenjuje životinjske masti nezasićenim biljnim uljima koja su dovela do povećanja potrošnje trans-masti. A kako bi to nadoknadili, proizvođači su počeli da dodaju velike količine šećera, između ostalog - kaže Gudman.

Drugim rečima, rizikujete gojaznost, dijabetes, srčane bolesti i rak.

2024 © - Vesti online