Subota 13.06.2015.
09:57
Tanjug

Država poklanja 6.000 dinara za letovanje u Srbiji

Tanjug
Da li će hotelijeri i vlasnici apartmana pristati da im država plaća (duguje) za vaš odmor?

- Naredne nedelje kada usvojimo tu uredbu, uputićemo javni poziv svim hotelijerima, ili vlasnicima turističkih objekata, seoskim domaćinstvima da se prijave da li žele da učestvuju u akciji, odnosno da li žele da prihvate vaučer. Ne možemo mi nikoga da nateramo - rekao je Ljajić na TV Pink.

Precizirao je da će vaučer biti isključivo namenjen za plaćanje usluge smeštaja, odnosno dela usluge s obzirom da će njegova vrednost biti oko 5.000 ili 6.000 dinara, i istakao da će građani najmanje moći da borave četiri dana na odmoru. Ove povlastice se, kako je rekao, odnose na sve penzionere, sve nezaposlene i sve one koji primaju platu do 60.000 dinara.

- Želimo da promovišemo one turističke destinacije koje nisu u top 5 u Srbiji, kao što su neke planine, banje, seoska turistička domaćinstva, mesta mimo Beograda, jer glavni grad nosi turizam - rekao je Ljajić.

Govoreći o stanju u turizmu i problemima, Ljajić je rekao da u Srbiji postoji preko 120 turističkih organizacija, a da mnoge od njih nikako ne služe svojoj funkciji, već pretežno služe za zapošljavanje političkih kadrova na lokalnom nivou. Ministar je ocenio da nema potrebe da u svakoj opštini u Srbiji postoji turistička organizacija, jer nemaju sve opštine turistički potencijal.

On je rekao da će novim zakonom biti pooštreni uslovi za formiranja turističkih organizacija, pa će tako u nekim slučajevima nekoliko opština morati da se udruže kako bi osnovali jednu organizaciju.

2024 © - Vesti online