Petak 12.06.2015.
15:58
J. L. Petković - Vesti

Gračanica: Anketa o radnom odnosu uplašila zdravstvene radnike

Vesti
Anketa bez objašnjenja

Kako za "Vesti" kažu, bez ikakvog prethodnog objašnjenja dostavljena im je anketa u kojoj se navodi da u skladu sa dopisom Ministarstva zdravlja Republike Srbije od 8. juna, a "u cilju pripreme plana racionalizacije u javnom sektoru i što kvalitetnijeg programa rešavanja viška zaposlenih", treba da se izjasne o svom radnom statusu. Na kraju duge rečenice, medicinskim radnicima da je ponuđeno da zaokruže: da ili ne.

- Daljeg objašnjenja nema. Svima nam je dat taj papirić, i verujem da je većina kolega zaokuružila da nije spremna na raskid radnog odnosa. Niko nam se nije obratio, niti nam je rečeno da li bi, ako bi pristali na otkaz,  dobili otpremninu i kakvu. Ne znamo ni koliko će radnih mesta biti ukinuto, kaže jedan od radnika koji je želeo da bude anoniman. On ističe da je Srbima na Kosovu glavni poslodvac školstvo i zdravstvo Republike Srbije, i da bi otkaz u takvim okolnostima značio da će ta osoba najverovatnije trajno ostati bez stabilnog izvora prihoda.

Dr Dejan Milanović, direktor Doma zdravlja u Gračanici podvlači da nema razloga za strah. On ističe da su dopis sa ovakvim zahtevom Ministarstva zdravlja Republike Srbije dobile sve zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji i da su bile u obavezi da sprovedu anketu.

- Apsolutno nema nikakvog razloga za strah. Ta anketa je deo plana pripreme racionlizacije kako bi se utvrdio koji je broj onih koji su se zainteresovani da se na ovakav način reši njihov radni status. Jedan broj naših zaposlenih se izjasnio da jeste za takvo rešenje, i mi ćemo do 17. juna obavestiti Ministarstvo zdravlja o tome. Tada ćemo dobiti i dalje instrukcije, kao i informacije vezano za ponuđeni socijalni program, kaže Milanović.

On dodaje da su radnici Doma zdravlja u Gračanici koji su spremni da na ovakav način prekinu radni odnos dali i sugestije vezano za socijalni program, koje će kako navodi, takođe proslediti Ministarstvu zdravlja.

2024 © - Vesti online