Subota 13.06.2015.
04:30
24sata.rs

Nosili ste štikle, pa ste prešli na baletanke? Imamo lošu vest za vas

Reuters/L.J.
Prelazak sa visoke potpetice mora biti postepen: Nikada nemojte u potpunosti odustati od štikle

Žene koje ceo život nose obuću s visokom ili višom štiklom i onda počnu da nose cipele s niskom petom ili ravne, mogu da se suoče s brojnim problemima sa stopalima, kaže specijalista ortoped dr Ernest Irha. Problemi nastaju zbog toga što se zadnja grupa mišića potkolenica tokom godina nošenja visokih štikli skraćuje i postaje manje elastična.

- Kad na stopala koja su se adaptirala na hod u visokim štiklama obujemo obuću s niskom štiklom, ili još gore, baletanke, dolazi do preopterećenja ispod prednjeg dela stopala. U položaju s ispruženim kolenom, stopalo ima ograničene pokrete na gore, prema potkolenici- kaže doktor Irha.

Najčešće se kretanje stopala prema potkolenici završava na oko 90 stepeni, a za prijatan hod po svim podlogama je potrebno 110 stepeni - objašnjava dr Irha. Zbog toga se u ravnoj cipeli, posebno ako ste zbog drugih problema (bolovi u leđima, oticanje nogu i sl.) naglo prestali da nosite visoke štikle, mogu javiti bolovi, prsti se savijaju, a stopalo pokušava to da kompenzuje dodatnim izvrtanjem.

Tako se skraćuje korak i stopalo počinje da se prilagođava preopterećenju promenom svoje konstitucije. Do tada neki manji deformiteti u toj fazi često postaju veći, pa se mogu javiti čukljevi, ukočeni palčevi, zgrčeni ili savijeni prsti, spuštena stopala se pogoršavaju, dolazi do pritiska na nerv u prednjem delu stopala, a ponekada se razvija tzv. Mortonova metatarzalgija (bol u prednjem delu stopala).

Te probleme žene jako potcenjuju, odnosno većina nas ne razmišlja o tome da možemo da utičemo na održavanje ravnoteže i ravnomernu preraspodelu opterećenja, kao i pravilan obrazac hoda, na zdravlje kolena, karlice i leđa, upozorava dr. Irha.

- Veće ili manje tegobe ima polovina ženske populacije, a jedna trećina je u situaciji u kojoj treba neki oblik lečenja - kaže dr Irha.

Reuters
Znamo da ih volite i da su udobne, ali u baletankama noge stradaju

S obzirom na to da vreme ne može da se vrati, važno je ublažiti simptome, a dr. Irha ističe da su mogućnosti neoperativnog lečenja prilično ograničene. Svode se na vežbe i uloške za stopala koji smanjuju tegobe, ali ne otklanjaju deformacije. Preporučuje se i svakodnevna samomasaža stopala, a preopterećena stopala treba podvrgnuti i ručnoj limfnoj drenaži, tj. obratiti stručnjaku.

Na niske cipele pređite postupno, ali nemojte u potpunosti odustati od štikle.

Ona treba da bude od tri do pet centimetara. Korisne su i redovne vežbe istezanja za listove, a posebno je važno da znate da izaberete pravi model cipele.

Važno je da stopalo u hodu ne klizi prema prstima i ne nabija se u prednji deo cipela, što zavisi i od kalupa. Bitan je i odnos visine štikle i oblika prednjeg dela cipele, kao i položaj prstiju u cipeli.

2024 © - Vesti online