Petak 12.06.2015.
15:30
Vesti

Zaboravljeni običaji: Ustanička crkva

wikimedia.org
Crkva brvnara u Takovu

Crkva u Takovu je podignuta 1795. godine, na mestu starije građevine iz 1724. godine. Sagradili su je majstori iz Osata, iz istočne Bosne. Oni su izradili i bogatu dekoraciju crkve koja je posebno upečatljiva na vratima, na dovratnim i na nadvratnim gredama, gde se na ornamentici vide uticaji islamske umetnosti. Posvećena je Svetom Đorđu.

Crkva je obnovljena 1935. godine i do današnjeg dana sačuvala je svoj oblik. Temelji su joj od tesanog kamena. Krov je strm, pokriven hrastovim daščicama - klisom. Očuvan je ikonostas čije je delove darivao gospodar Jovan Obrenović, brat kneza Miloša.

Jedna od najstarijih u takovskom kraju je crkva brvnara u selu Loznju. Prema jedinom izvoru sagrađena je oko 1733. godine, u doba austrijske vladavine na ovom prostoru. Do danas je sačuvan samo gornji deo Časne trpeze koga je na kameni stub 1887. godine "na starom crkvenom mestu na svom imanju" podigao meštanin iz Loznja Ilija Božović. Crkva brvnara u Loznju detaljno je opisana 1735. godine u opisu Mitropolije beogradske. Tamo se navodi da su joj "duvari (zidovi) od brvana" i da je pokrivena šindrom.

Narodno predanje kaže da je crkva u Loznju bila jedna od najvećih i najlepših od svih crkava tog tipa. Detaljan opis crkve sa podacima o predmetima njenoj unutrašnjosti dao je i srpski istoričar i publicista Dimitrije Ruvarac.

2024 © - Vesti online