Petak 12.06.2015.
08:43
Tanjug

Orić se protivi izručenju, Švajcarska čeka zahtev Srbije

Fonet/AP
Ukoliko Srbija pošalje zvaničan zahtev, Naser Orić će biti u pritvoru do donošenja odluke o izručenju

- Orić je izjavio da se protivi izručenju. Tražićemo od vlasti u Srbiji da pošalju zvaničan ekstradicioni zahtev u narednih 18 dana, kako nalaže Evropske konvencija o ekstradiciji - izjavio je za "Danas" Rafael Frei, iz švajcarskog Ministarstva pravde.

U tom ministarstvu potvrdili su za taj list da je Orić u pritvoru gde, kako kažu, čeka odluku o izručenju, kao i da ga je u četvrtak saslušao javni tužilac kantona Ženeve.

Portparol švajcarskog federalnog biroa za pravosuđe Folko Gali rekao je da se čeka zvaničan zahtev Srbije.

- Ako želi Orićevo izručenje, Srbija treba da podnese zvančan zahtev predviđen Evropskom konvencijom o ekstradiciji. Rok je 18 dana i u tom slučaju Orić će biti u pritvoru do donošenja konačne odluke da li će biti izručen.

On kaže da osoba protiv koje je raspisana poternica može pri hapšenju, po pojednostavljenoj proceduri, odmah da se izjasni da li želi da bude izručena ili ne, bez obzira na to da li je upućen zvaničan zahtev za izručenje.

Dnevnik "Alo" prenosi izjavu beogradskog advokata Borivoja Borovića da postoji realna mogućnost da Orić bude izručen iz Švajcarske u Srbiju i da mu se u Beogradu sudi, jer postoji novi optužni akt pred Sudom za ratne zločine u Beogradu za dela za koja mu u Hagu nije suđeno.

Prema rečima Borovića, švajcarske vlasti imaju rok od 40 dana da po dostavljanju ozbiljnih dokaza i Interpolove poternice isporuče Orića Srbiji da bi mu se tu sudilo.

U četvrtak je Viši sud u Beogradu saopštio da je zvanično obavešten o hapšenju Orića na teritoriji Švajcarske.

U saopštenju tog suda se navodi da je u istražnom postupku, koji je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda pokrenut decembra 2011. protiv Orića i drugih, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništa, 26. decembra 2013. istražni sudija doneo rešenje kojim je Oriću određen pritvor.

Istovremeno je, dodaje se, doneta i naredba o izdavanju poternice koja je dostavljena nadležnom organu unutrašnjih poslova.

- Imajući u vidu nedostupnost okrivljenog organima Republike Srbije, istražni sudija istog dana doneo je i rešenje o prekidu istrage do njegovog pronalaska - piše u saopštenju.

2024 © - Vesti online