Petak 12.06.2015.
05:30
b92.net

Apel: Sistemi za prevenciju sudara u svim vozilima

Reuters
Apel uputiti svim proizvođačima: Ovaj sistem može smanjiti smrtnost na drumovima za 80 odsto

Kada bi u svako putničko i teretno vozilo bilo opremljeno ovim sistemom, broj povređenih i smrtno stardalih putnika usled sudara jednog vozila u drugo otpozadi smanjio bi se za više od 80%, navodi NTSB.

Savet je uputio apel automobilskim kompanijama, ali i regulatornom telu zaduženom za donošenje propisa u oblasti drumskog saobraćaja, da preduzmu mere kako bi se njiihova preporuka implmentirala.

NTSB je i ranije apelovao na proizvođače, ali ta preporuka nije dala značajnije rezultate. Prema podacima ovog saveta na tržištu SAD u 2014. pojavila su se samo četiri nova modela putničkih vozila koja su standardno opremljena sistemom za izbegavanje sudara.

- Vi danas, recimo, ne doplaćujete da bi vam u automobil ugradili sigurnosne pojaseve – oni odavno spadaju u standardnu bezbednosnu opremu - kaže predsedavajući u NTSB, Kristofer Hart.

- Isto tako ne bi trebalo da dodatno plaćate ni tehnologiju pomoću koje se sprečavaju sudari - objašnjava on.

Broj modela sa tehnologijom za prevenciju sudara, odnosno sistemom koji automatski zaustavlja vozilo u slučaju opasnosti od udara u drugi automobil, značajno se povećao poslednjih godina, ali je ta tehnologija uglavnom dostupna samo kao doplatna opcija.

2024 © - Vesti online