Ponedeljak 03.05.2010.
03:42
Tanjug

SAD: Rat nezdravoj ishrani

Studije o načinu ponašanja potrošača urađene u Njujorku, koji je bio pionir u obavezi isticanja kalorijske liste obroka još od 2008. godine, pokazale su, međutim, skromne rezultate.


Pojedini lanci restorana su prilagodili svoju ponudu novoj tražnji i potrošačima ponudili zdravije obroke.


Ne tako davno, lanac pekara i restorana "Le pan kotidijen" smanjio je gramažu pojedinih peciva da bi umanjio njihovu kalorijsku vrednost.


"To nas je primoralo da inoviramo", izjavio je Asošieted presu Olivier Arizi, menadžer za marketing ovog lanca, koji ima na destine lokala u Njujorku.


"Pojedina peciva su ranije bila veoma popularna, dok danas gube na popularnosti jer su visoke kalorijske vrednosti", dodao je on.


Arizi je rekao i da su bili prinuđeni da učine izmene kod svojih sendviča i salata.


I drugi lanci restorana se trude da jelovnike dopune zdravijom hranom, kaže Keti Nonas, koja upravlja Njujorškim zdravstvenim zavodom.


"Dankin donats" je, tako, ponudio potrošačima krofne sa manje kalorija DDSmart opšen, KFC je počeo da prodaje piletinu sa roštilja, Starbaks kafu sa mlekom sa manjim sadržajem masnoće, a Mekdonalds je smanjio porciju pomfrita za 17 grama.


Istraživači sa Ekonomskog fakulteta u Kaliforniji utvrdili su da je isticanje kalorijske vrednosti u radnjama Starbaksa dovelo do redukcije kalorijskog iznosa po transakciji za šest odsto.


Brajan Elbel sa Medicinskog fakulteta u Njujorku utvrdio je da je isticanje kalorijske vrednosti obroka uticalo na svakog četvrtog potrošača u Njujorku u izboru jela.

2024 © - Vesti online