Sreda 10.06.2015.
22:10
Srna

U Londonu uhapšen Srbin iz Hrvatske

Reuters
Hapšenje zbog ratnog zločina (Foto: Ilustracija)

Marić, koji je britanski državljanin, uhapšen je u nedelju, 7. juna, u policijskoj stanici u koju je bio došao da se raspita može li slobodno da otputuje u rodno mesto - Beli Manastir i poseti majku i rođake.

Kako se navodi u saopštenju, Marić je nakon 48 časova pušten iz londonskog pritvora da se brani sa slobode, uz obavezu da ne napušta mesto boravka i da se odaziva sudskim pozivima.

Iz "Veritasa" navode da se Marić nalazi na optužnici osiječkog državnog tužilaštva iz aprila 2001. godine, koja obuhvata ukupno 57 baranjskih Srba.

Optužnica Marića tereti da je kao pripadnik milicije SUP-a Beli Manastir u avgustu i septembru 1991. godine hapsio nesrpske stanovnike Baranje, a zatim ih sam ili zajedno sa drugim milicionerima fizički maltretirao.

Prema toj optužnici, do sada su hapšeni Srbi širom sveta: Branko Mumlek 2003. godine u Švajcarskoj, Tihomir Kašanin u Londonu i Savo (Ibrahim) Kovačević u Nemačkoj, obojica 2013. godine, kao i Miloš Marković 2014. godine u Crnoj Gori.

Zajedničko im je da su svi izručeni u Hrvatsku i da su nakon toga postupci protiv njih obustavljeni, osim u odnosu na Savu (Ibrahima) Kovačevića, koji je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

Prema istoj optužnici u Hrvatskoj su hapšeni Srbi Nikola Alaica, Mile Bekić, Drago Karagaća, Milan Prusac, Petar Mamula i Sreto Jovandić.

I protiv njih su obustavljeni procesi, nakon što su svi uhapšeni u oktobru 2000. godine, zatim više puta osuđivani na zatvorske kazne, da bi im, posle više godina provedenih u pritvoru, hrvatske vlasti 2006. godine prekvalifikovale delo za koje se terete iz ratnog zločina u oružanu pobunu.

Jedan od njih, Stokan Sekanić umro je u zatvoru 2010. godine tokom izdržavanja osmogodišnje kazne zatvora.

Srbi sa optužnice hapšeni su i u Srbiji: Velimir Bertić, Zoran Vukšić, Branko Hrnjak i Slobodan Strigić, koji su svi osuđeni na vremenske kazne od 1,5 do 20 godina zatvora.

Interesantan je slučaj Velimira Bertića, koji je odslužio kaznu od godinu i po zatvora još u junu prošle godine, ali je njegov predmet u Hrvatskoj i dalje otvoren, bez obzira na urgencije Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

On se tako i dalje nalazi na Interpolovoj poternici, zbog čega ne sme da napusti Srbiju iz straha od ponovnog hapšenja.

Do sada uhapšeno 150

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 150 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih je 47 izručeno u Hrvatsku.

Protiv 18 njih postupak je obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske, što potkrepljuju i navedeni slučajevi iz optužnice, ističu iz "Veritasa".

2024 © - Vesti online