Ponedeljak 03.05.2010.
01:40
Seecult

Lisabonska priča u Beogradu

Balet “Lisabonska priča” je bio već unapred zamišljen kao spoj fado muzike i pokreta sa kojom je koreograf Ilić imao kontakt radeći na svojoj prvoj baletskoj predstavi "Viva la vida!”, premijerno izvedenoj 29. aprila 2009. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

“Razmišljajući o baletu dogodio mi se slučajan susret sa Beogradskim fadistima na njihovoj generalnoj probi pred koncert. Maja Volk i ja smo se tada prvi put videli i čim sam joj rekao za ideju o baletu oduševljeno je prihvatila. Po pitanju libreta dugo smo se tražili, birajući šta bi to bila tema naše priče. Fado je muzika ljubavi i bola, fado je život. Na kraju slike su se same slagale, igrači su izneli svako od njih svoju jedinstvenu unutrašnjost, svoje misli kroz pokret”, naveo je povodom premijere Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu

U baletu “Lisabonska priča” nastupaju solisti Ivana Kozomara, Milja Đurić, Olga Olćan, Miloš Isailović, Tamas Čsimadia i Miloš Marijan.

Njihov pokret prate Beogradski fadisti, koji čine, osim Maje Volk, i Maja Klisinski, Aleksandra Radonjić, Bojan Knežević, Dejan Savić, Jovica Šošić, Ivica Stjepanović i Nemanja Sekiz.

Festival koreografskih minijatura, u organizaciji UBUS-a, biće održan od 11. do 15. maja u Beogradu, kao internacionalno takmičenje koreografa i njihovih premijerno izvedenih koreografija do deset minuta, koje obuhvata i revijalni program domaćih i stranih autora i izvođača.

2024 © - Vesti online