Ponedeljak 03.05.2010.
00:59
Tanjug

Obama: Britiš petrolium će platiti račun

Barak Obama

Posle eksplozije na natfnoj platformi BP-a u Meksičkom zalivu, 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika, došlo je do velikog isticanja nafte, koje još nije zaustavljeno i koje je stvorilo naftnu mrlju površine oko 10.000 kvadratnih kilometara.


"Vlada će učiniti sve što je potrebno da spreči ovu krizu. Učinićemo sve da zaštitimo naša prirodna bogatstva, da se obeštete oni kojima je načinjena šteta, da se ponovo izgradi oštećeno, i pomoći ovom region da istraje, kao i više puta ranije. To je moja obaveza kao predsednika SAD", rekao je Obama.


On je dodao da su na podvodnom naftovodu dužine skoro dva kilometra otkrivene tri mesta gde curi nafta i da je sada naftna mrlja oko 15 kilometara od obala Luizijane.


"Nećemo biti zadovoljni dok se curenje ne zaustavi, dok nafta ne bude zaustavljena i očišćena i dok se ljudi ne vrate svojim domovima", rekao je američki predsednik.


Loše vreme koje je danas pogodilo američki jug i dalje ometa napore da se zaustavi širenje velike naftne mrlje po Meksičkom zalivu. Jak vetar i talasi ometaju polovidbu i pokušaje oko 70 brodova da krenu u zaustavljanje isticanje nafte.


Kako javljaju američki mediji, mrlja se brzo širi i utrostručila se za samo jedan dan. Oko 5.000 barela nafte curi dnevno iz bušotine, a dosadašnji pokušaji da se zapuši mesto curenja, pokazali su se neuspešnim.


Uzrok eksplozije u kojoj je poginulo 11 radnika još nije poznat. Priobalne države Luizijana, Misisipi, Alabama i Florida proglasile su vanredno stanje.

Neki porede ovaj ekološki incident sa dosad najvećom američckom ekološkom katastrofom - izlivanjem devet miliona barela nafte iz tankera "Ekson Valdes" 1989. godine, ispred obala Aljaske.

2024 © - Vesti online