Sreda 10.06.2015.
14:29
Tanjug

Isa Boljetinac stigao među Srbe: "Da mu se klanjaju svi Albanci"

Reuters
Albanci sahranili Boljetinca u blizini pravoslavnog manastira

Posmrtni ostaci Ise Boljetinija, kojeg Albanci smatraju nacionalnim herojem, biće sahranjeni danas posle podne u selu Boljetin u opštini Zvečan na severu Kosova u neposrednoj blizini manastira Sokolac Srpske pravoslavne crkve.

Centralna svečanost povodom prenosa posmrtnih ostataka Boljetinija održana je na Olimpijskom stadionu "Adem Jašari" u južnom delu Kosovske Mitrovice čiji je kapacitet 18.000 mesta, a gde se danas okupilo manje od 2.000 ljudi.

Pred sam početak svečanosti vetar je prevrnuo veliki pano sa likom Ise Boljetinija i konstrukciju koja je bila postavljena iza bine na stadionu. Kosovska policija pokušala je da uhapsi jednog fotoreportera na stadionu što je izazvalo reakciju okupljenih.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su građani, kosovski premijer Mustafa, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša, i drugi.

Albanski predsednik Bujar Nišani kazao je da je velikla čast što je danas tu, istakavši da se Boljetini, kojeg je nazvao herojem nacije, posle 100 godina vraća kući. On je dodao da se istorija upisuje jer se okončalo putovanje heroja.

- On se zauvek vraća u nezavisno Kosovo i Albaniju. Boljetini je bio ponos Albanaca u tragičnom vremenu za Albance - rekao je albanski predsednik.

Boljetinac je bio jedan od najvećih boraca za "Veliku Albaniju" i borac protiv Osmanlijskog carstva, Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

Prema albanskoj istoriografiji, ubijen je dvadesetih godina prošlog veka u Podgorici. Pre oko 20 godina njegovi posmrtni ostaci su otkopani i prebačeni u Kosovsku Mitrovicu, gde ih je do sada čuvao lokalni hodža.

Troškove sahrane u iznosu od 100.000 evra snosi Vlada Kosova.

Lista Srpska je sahranu Boljetinija ocenila kao provokaciju prema Srbima koji žive na severu Kosova. Sahrani Boljetinija prisustvuju njegovi bliski rođaci i potomci, a u opštini Zvečan je zbog ovog događaja pojačano prisustvo Kosovske policije. Incidenata nije bilo.  

2024 © - Vesti online