Sreda 10.06.2015.
13:15
Tanjug

Vrane okipirale Ljubljanu, napadaju i ljude

youtube.com
Slovenci planiraju uvoz sokolova da bi se odbranili od vrana. A šta će biti sa sokolovima kada se namnože?... o tome će drugom prilikom razmišljati

Vrane su, kaže Marko Jonozovič iz slovenačkog Šumarskog instituta, postale "prava napast" i vrlo su agresivne što je uzrokovalo brojne poziva prestrašenih ljudi koji su bili izloženi njihovom napadu.

Ova vrsta ptica toliko se proširila da je postala mnogo veći problem od golubova, čiji je broj smanjen kampanjom oduzimanja jaja i postavljanjem hrane koja izaziva sterilnost.

Problemom sivih vrana već se bavila i slovenačka vlada, pa je Ministarstvo poljoprivrede pre četiri godine izradilo akcioni plan za borbu protiv ptica, s uporednom analizom toga kako se s time nose u drugim evropskim državama.

Računa se da na području Slovenije trenutno živi nekoliko desetina hiljada  parova sivih vrana koje plaše stanovnike u gradovima i prljaju automobile, dok na selu stvaraju velike štete na poljoprivrednim usevima.

Lovci kažu da je slobodni odstrel "sizifov posao" i bespotrebno trošenje municije jer se broj vrana nikako ne smanjuje, a reč je o vrlo prilagodljivoj, plodnoj i  inteligentnoj vrsti ptica.

Vrane su naselile i sam centar Ljubljane odakle su pokušali da ih proteraju čestim emitovanjem snimljenih zvukova ptica grabljivica, međutim one su brzo shvatile da se radi o prevari i zvuke svojih prirodnih neprijatelja počele su da ignorišu, pa se sada razmišlja o naseljavanju sokolova koji bi od "neželjenih gostiju" štitili centar prestonice.

Ekološke nevladine organizacije i društva za zaštitu ptica izjašnjavaju se protiv agresivnih mera i kažu da je potrebno naučiti kako se živi s vranama, ma koliko se nekima ne sviđale i preporučuju da deca i šetači izbegavaju lokacije s drvećem na kojima su gnezda, posebno u vreme kada vrane imaju mlade.

2024 © - Vesti online