Sreda 10.06.2015.
13:03
Tanjug

DS traži ocenu ustavnosti zakona o porezu na imovinu

V. Sekulić
Beogradske dahije duplo oporezuju: I kuću i zemljište pod kućom

Predsednik Gradskog odbora DS Beograd, Balša Božović, rekao je da je namera DS-a da podseti čelnike gradske vlasti i Srbije da vlast treba da postoji zbog građana, a ne zbog sebe same, i da građani ne smeju plaćati cenu nesposobnosti onih koji vode Beograd i Srbiju.

On tvrdi da je namera gradskih i republičkih vlasti da građani finansiraju njihove troškove i, kako je rekao, njihovo neznanje, i naveo primer četvoročlane porodice sa Kanarevog brda koja živi u 60 kvadrata stambenog prostora, koja je 2013. godine porez na imovinu platila 4.000 dinara, 2014. godine 6.000 dinara, a za ovu godinu porez ime je narastao na neverovatnih 11.500 dinara.

Božović je istakao da povećanje poreza na imovinu predstavlja samo još jedan dodatni namet, "dodatnu pljačku građana, i odgovornost u ovom slučaju moraju da snose oni koji su sve bliže tome da naprave od našeg društva društvo u kom živi jedan odsto bogatih i 99 odsto siromašnih".

Predsednik Opštinskog odbora DS Savski venac Dušan Dinčić, ocenio je u saopštenju, da su izmene Zakona i način na koji ga grad primenjuje, proizveli da porez na imovinu postane jedan "pljačkaški porez kojim se otima imovina velikog broja građana Beograda".

Dinčić je rekao da je zatražena ocena ustavnosti onih odredaba koje dovode do dvostrukog oporezivanja građana, pa ljudi za istu nepokretnost plaćaju dvostruki porez, odnosno na zemljište koje se nalazi ispod zgrade, plaća se isti prez kao na zgradu, kao i onaj deo zakona koji govori o zonama koje su u gradu Beogradu nepravedno i loše određene. 

2024 © - Vesti online