Utorak 09.06.2015.
22:38
Tanjug

lvanić: Dejtonski sporazum je najbolje rešenje za sve u BiH

Srna
Naredni meseci presudni za sudbinu BiH: Mladen Ivanić

On je istakao da će BiH, prema obećanju EU, dobiti status kandidata kada uđe u istinski proces sprovođenja ekonomskih reformi.

Ivanić je na predavanju o društvenim i političkim izazovima koji se postavljaju pred BiH, rekao da će za dva dana biti potpisan program ekonomskih reformu, u koji je, kako je naveo, novi saziv Predsedništva BiH ušo sa "ozbiljnom pričom".

"Neispričana priča"

Odgovarajući na pitanje o odnosu prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovom radu, Ivanić je rekao da je Dodik "velika, neispričana priča". Smatra da je Dodik dobar političar na kratke staze, ali i da treba da "sagleda realnost" i da se, kako je rekao, malo "povuče".

- Verujem da ćemo u ovom političkom kontekstu dobiti status kandidata koji ne znači puno ali će biti postignuto nekoliko stvari, pre svega uređenje Federacije sa ovakvim Ustavom bez potrebe da se menja - rekao je Ivanić na predavanju u Beogradu, u organizaciji Iinstituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Ivanić navodi da je ključni problem u BiH to što nisu svi prihvatili Dejtonski sporazum kao trajno rešenje, pa zato i dalje postoji nekoliko vizija BiH.

Prva, kako kaže, stiže iz Sarajeva odakle smatraju da treba da postoji jedan parlament, jedna vlada, druga iz Banjaluke, koja želi nezavisnu Republiku Srpsku, zatim imamo opciju iz Mostara koja traži treći entitet i konačno, radikalnu, građansku opciju, koja deluje po principu "jedan čovek, jedan glas".

- U suštini, za dugoročnu budućnost BiH presudni su naredni meseci, da li ćemo ići napred ili ćemo se vratiti u prošlost - rekao je Ivanić.

Govoreći o islamskom radikalizmu, Ivanić je rekao da u BiH imaju sa problema tom opasnošću.

Oko 1.000 ljudi iz balkanskih zemalja prisutno je u Siriji, rekao je Ivanić i podsetio da BiH ima zakon koji propisuje da je odlazak na ratište krivično delo.

- Brigu o tome treba da vode predstavnici naroda iz kojeg radikalizam dolazi - rekao je Ivanić i istakao da se etnički sukobi u BiH smanjuju, sa izuzetkom nedavnog u Zvorniku, jer se, kako kaže, svi navikavaju kako funkcionišu institucije BiH.

On smatra da je pitanje ulaska BiH u NATO preuranjeno i da bi o članstvu moglo da se govori tek kada sve druge zemlje uđu u NATO, pre svih, kako kaže, Srbija.

2024 © - Vesti online