Sreda 10.06.2015.
07:39
B. B. - Vesti

Ratovi migranata na nemačkim ulicama

Vesti
Hapšenje jednog od učesnika tuče

Kristijan Fajfer, nekadašnji direktor Instituta za kriminološka istraživanja u Donjoj Saksoniji, kaže da fizički obračuni u tom miljeu nisu neubičajena pojava.

- Ovaj način sukoba je tipičan za porodične klanove, a dva glavna povoda za sukobe su odbrana porodične časti i borba oko teritorija u kojima klanovi obavljaju svoje mutne poslove. Istraga retko kada da neke rezultate jer po nepisanom pravilu inspektori uvek nailaze na zid ćutanja budući da niko ne želi da bude okarakterisan kao izdajnik. Posebno je problematično kada se sukobljene strane bave nelegalnim poslovima. Trgovina ljudima, pranje novca, droga, prostitucija i ucene su tipična polja delovanja velikih klanova. Čak i oni koji su uhapšeni na delu ne žele da odaju saučesnika i radije idu zatvor nego da budu okarakterisani kao cinkaroši - navodi Fajfer.

On smatra da bi jedino rešenje bilo da policija ima službenike iz odgovarajućih "kulturnih miljea".

- To je recept koji je pokazao pozitivne rezultate, na primer, u Njujorku gde su posle konflikata u Kineskoj četvrti na teren izlazili policajci kineskog porekla. Službenici odrasli u tom okruženju iz kojeg su i kriminalci mnogo lakše uspevaju da navedu uhapšene da progovore - zaključio je Fajfer.

Masovni sukobi imigranata:

* Ispred prodavnice automobila u Hemrbroku u Hamburgu sukobilo se četrdesetak muškaraca iz dve arapske porodice koje su se bavile kupovinom havarisanih automobila i njihovim izvozom u Afriku.

* U berlinskom kvartu Moabit potuklo se 70 članova dve arapske porodice, a moralo je da interveniše više od 90 policajaca u zaustavljanju tuče.

* U četvrti Nojkeln u Berlinu svađa dva dečaka na igralištu dovela je do tuče 50 odraslih članova dve porodice poreklom iz Rumunije.

* Na svadbi u berlinskom Tempelhofu izbila je masovna tuča u kojoj su učestvovali pripadnici rumunske i bosanske porodice, a kada je stigla policija, više od 70 aktera tuče je složno stolicama i flašama napalo policijske službenike.

2024 © - Vesti online