Sreda 10.06.2015.
06:48
O. Ikodinović - Vesti

London na nišanu novih raketa

Reuters
Raketni štit u Poljskoj, bojeve glave u Engleskoj?

- Pre tri meseca rekao bih da je to nemoguće. Ali, sada više ne mogu reći da je to nemoguće - rekao je Serebrenjikov.

Kao što smo pisali, britanski ministar odbrane Filip Hemond rekao je da zbog potencijalne opasnosti koju predstavlja Rusija, vlada u Londonu razmatra da dopusti razmeštanje američkih raketa na svojoj teritoriji. Istovremeno, agencija Asošijeted pres javila je da SAD razmatraju mogućnost da u Evropi razmeste rakete za preventivno uništenje ruskog naoružanja.

Serebrenjikov kaže da Rusija ne želi da bude uvučena u novu trku u naoružanju, ali da svi moraju da budu sigurni da će Moskva biti spremna da odgovori. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se poveća raketno-nuklearni potencijal Rusije, kao i da se pređe na nove vrste raketne tehnike, manje ranjive.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takođe je saopštilo da zvanična Moskva ne može da ignoriše poteze SAD u pravcu zaoštravanja odnosa s Moskvom i zadržava pravo da reaguje na neprijateljske korake Vašingtona.

"Ne možemo da ignorišemo poteze koje je administracija Baraka Obame preduzela u pravcu zaoštravanja bilateralnih odnosa, faktičkog zamrzavanja kontakata u većini oblasti i doslednog pojačavanja pritiska na Rusiju u obliku sankcija, što ima za cilj slabljenje ruske ekonomije i stvaranje uslova za destabilizaciju unutrašnje političke situacije", navodi MSP Rusije.

2024 © - Vesti online