Utorak 09.06.2015.
16:50
Srna

"Ostaje saradnja sa Gaspromom, ali razmatramo i druge projekte"

Tanjug
Srbija otvorena za sve mogućnosti: Aleksandar Antić

Antić je na 15. Ekonomskom samitu u Beogradu rekao da je otvorenost Srbije ka više izvora gasa važna i zato što se 2019. godine završava ugovor "Gasproma" i Ukrajine o tranzitu gasa kroz tu zemlju, što nameće potrebu da Srbija ubrza pokušaje da obezbedi nove izvore i rute snabdevanja.

Govoreći o "Turskom toku", Antić je rekao da njegova realizacija suštinski ne zavisi od Srbije, ali da on mora da bude u skladu sa energetskim paketom, i da u njegovu realizaciju budu uključeni "Gasprom" i Evropska unija.

- Srbija, pre svega, gleda projekte koji će joj omogućiti da bude tranzitna zemlja. Mi ćemo sa Grčkom, Makedonijom, Mađarskom i Austrijom, kroz koje bi prošao "Turski tok", razgovarati o tom projektu - rekao je Antić.

On je napomenuo da je Srbija spremna da razgovara i o obezbeđivanju gasa iz Azerbejdžana posredstvom TANAP i TAP gasovoda, iako je svesna ograničenja kapaciteta tog gasovoda.

Antić je ukazao da je najvažnije to da postoji demonopolizovana pozicija snabdevanja gasom, kako bi snabdevanje bilo sigurno, a građani i privreda imali najpovoljniju cenu gasa.

- Srbija energetiku ne doživljava kao politiku, nego kao budućnost zemlje, i stav o tome ne može biti emotivan, već realan. Naša javnost mora da razume da je potrebno da se izgradi više veza sa susednim državama, jer samo veći broj interkonekcija obezbediće sigurnost i bezbednost - pojasnio je Antić.

2024 © - Vesti online