Utorak 09.06.2015.
15:09
Tanjug

U inat Francuzima i u slavu Napoleonovog poraza: Kovanica od 2,5 evra

Francuska se ranije pobunila zbog planova Belgije da iskuju novčić od 2 evra u znak sećanja na poraz francuskog cara i trijumf britanskih i pruskih snaga, ocenivši da će kovanice izazvati tenzije u periodu kada je jedinstvo Evrope ugroženo.

Belgija je morala da se reši oko 180.000 novčica koji su već bili iskovani pre nego što je Pariz poslao protesno pismo. Ali Brisel je sada pronašao "rupu" u zakonu koja dozvoljava da zemlje evrozone unilateralno kuju kovanice koje nisu "okrugli broj" - u ovom slučaju 2,5 evra.

Napoleon Bonaparta izgnan je pošto je pretrpeo poraz u bitci kod Vaterloa koja se 18. juna 1815. godine odigrala u predgrađu današnjeg Brisela. Belgijski ministar finansija Johan Van Overtvelt naveo je da se kovanice, kojih će biti 70.000, ne kuju u inat Francuskoj.

- Naš cilj nije da oživimo stare čarke. U modernoj Evropi postoji mnoge važnije stvari koje treba rešiti. Ali u skorijoj istoriji nije bilo bitke koja je toliko važna kao Vaterlo, niti neke koja na sličan način zaokuplja maštu ljudi - naveo je on.

Novčići će moći da se koriste u belgijskim prodavnicama, ali se očekuje da će većinu pokupovati kolekcionari. Kovanice će se prodavati u specijalnim plastičnim kesama po ceni od šest evra i na njima je spomenik koji stoji na mestu bitke kao i raspored vojski.

U planu je i da se u promet pusti nekoliko hiljada srebrnih novčića u vrednosti od 10 evra, ali koji će se prodavati za 40.

2024 © - Vesti online