Utorak 09.06.2015.
10:33
Tanjug

"Nema ekonomskog rasta bez kvalifikovane radne snage "

Tanjug
Srbija mora da otvori nova tržišta: Dejan Šoškić

- Nema rasta bez kvalifikovane radne snage i zato je potrebno da imamo kvalitetno obrazovanje - rekao je bivši guverner Narodne banke Srbije i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić na Ekonomskom forumu.

Takođe, rekao je on, važno je da se podigne kapacitet institucija, da one donose odluke samostalno, oslobođene političkog uticaja, kao i da se reši problem korupcije.

- Potrebno nam je i da političke izjave oko prioriteta budu jasne, a prioriteti bi trebalo da budu kvalitetno obrazovanje, povećanje institucionalnog kapaciteta i infrastruktura- rekao je Šoškić i naveo i da moramo da pokušamo da otvorimo nova tržišta gde nismo prisutni toliko, a koja su bila tradicionalna tržišta bivše Jugoslavije - Albanija, Bugarska, Rumunija, Turska.


Govoreći na panelu "Odakle će doći ekonomski rast", Šoškić je rekao da je neophodno da se zemlja drži van rizika od bankrota, ali to nije i dovoljno.

- Jedno je da se izbegne bankrot, a drugo da se razvoj omogući - rekao je on.

Prema njegovim rečima, fiskalna stabilnost i održivost su prvi uslov za bolji makroekonomski okvir, a važno je i ulaganje u infrastrukturu.

Šoškić je rekao da, u situaciji kada imate recesiju, privatni sektor je oprezan po pitanju investicija, pa onda vlada mora da podrži ekonomsku aktivnost kroz ulaganja iz budžeta. "Nekad to nije moguće zbog fiskalnih ograničenja", rekao je Šoškić.

On je rekao da su zanemareni preduzetnici koji mogu da počnu posao u podrumu pa da stignu do male ili srednje firme, a nekad i da naprave velika preduzeća.

Šoškić je naglasio da rast svakako nije moguć bez rasta kreditiranja, jer je većina investicija finansirana kroz bankarske kanale.

- Problem je i što je bankama u prirodi da odlažu davanje kredita kad je kriza, a to onda odlaže oporavak zemlje - rekao je Šoškić.

2024 © - Vesti online