Ponedeljak 08.06.2015.
22:57
blic.rs

Rešena misterija nestajanja jezera na Grenlandu

wikipedia.org/Jensbn
Misterija koja je mučila naučnike: Otkriveno kako nestaje voda iz jezera

Naučnici Okeanografskog instituta “Vuds Hol” (Univerzitet u Vašingtonu) primetili su 2006. godine da neka glacijalna jezera potpuno nestaju - ponekad u roku od nekoliko sati. Dve godine kasnije, isti naučnici su otkrili da ledeno dno jezera može da pukne i izazove oticanje vode, ali nisu znali odakle te pukotine potiču - sve do sada.

U saradnji s kolegama Tehnološkog instituta Masačusets i Univerziteta Tasmanije, Okeanografski institut je oko Severnog jezera, dugog oko 2,5 kilometara, na jugozapadu Grenlanda (gde je prvi put zabeleženo nestajanje vode), rasporedio 16 GPS jedinica. Naučnici su pomoću njih beležili kretanje leda pre, za vreme i posle tri oticanja vode 2011, 2012. i 2013.

Analiza podataka pokazala je da je 6-12 sati pre nego što je jezero nestalo, deo vode iz njega iscurio na dno ledenog pokrivača kroz uske prolaze, tzv. “mlinove”. Kako se voda skupljala, vršila je pritisak na ledeni pokrivač izazivajući njegovo pucanje, nakon čega je sva voda iz jezera mogla da istekne.

Naučnici se nadaju da će im novo saznanje pomoći da lakše predvide u kojoj meri voda nastala otapanjem ledenog pokrivača doprinosi povećanju nivoa mora, naročito u okolnostima kada klima u ovoj oblasti postaje sve toplija.

2024 © - Vesti online