Ponedeljak 08.06.2015.
16:40
Tanjug

Upozorenja iz Nemčke: Moskvi prete još oštrije sankcije, Grčkoj ističe vreme

Reuters
Glavnu reč na Smitu G7 imali su Angela Merkel i Barak Obama

S druge strane, u saopštenju objavljenom po završetku dvodnevnog samita održanog u bavarskim Alpima, lideri G7 navode da će povući sankcije Rusiji ukoliko mirovni sporazum bude sproveden, ali i da "ostaju spremni da preduzmu dalje restriktivne mere kako bi Rusija platila još veću cenu ukoliko njene akcije budu to iziskivale", prenosi AFP.

Zatvarajući samit lidera sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta, nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Grčku da toj zemlji nije ostalo još mnogo vremena da obezbedi sporazum kojim će odblokirati milijarde evra spasonosnih sredstava.

- Nije ostalo još mnogo vremena. Moramo naporno na tome da radimo - rekla je ona.

Merkel je, iznoseći zaključke samita, rekla da je G7 posvećen ograničavanju porasta prosečnih globalnih temperatura na dva Celzijusova stepena, u poređenju sa nivoima pre industrijalizacije, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, vodeće industrijske zemlje su, takođe, obećale da do 2010. godine sakupe 100 milijardi dolara iz privatnih i javnih resursa za finansiranje napora na polju ublažavanja klimatskih promena.

Dvodnevni skup je održan u bavarskom superluksuznom dvorcu Elmau, nedaleko od Garmiš-Partenkirhena.

Na samitu su uz domaćina nemačku kancelarku Angelu Merkel učestvovali premijeri Italije, Japana, Kanade i Velike Britanije - Mateo Renci, Šinzo Abe, Stiven Harper i Dejvid Kameron, kao i predsednici SAD i Francuske - Barak Obama i Fransoa Oland, i predstavnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker.

Teme samita su bile spoljna, bezbednosna i razvojna politika, zaštita mora i prirodnih resursa, bolesti siromaštva, trgovinski standardi, jačanje položaja žena i sigurnost u snabdevanju energijom.

2024 © - Vesti online