Ponedeljak 08.06.2015.
14:34
Srna

Dron nadgleda ispit i sprečava prepisivanje

Reuters
Masovno polaganje testa na jednom igralištu u kineskom gradu Jičuanu

Dron je preletao dva centra za testiranje u gradu Luojang, u centralnoj kineskoj provinciji Henan, tražeći neobične signale upućene sa uređaja koji studenti krijumčare na ovom godišnjem, veoma važnom testu. Nijedan signal nije detektovan u nedelju, prvog dana testiranja, objavljeno je na sajtu provincije Henan.

Skoro svi kineski svršeni srednjoškolci moraju da polažu završni test, čiji rezultat je glavni kriterijum prema kojem se određuje na koji univerzitet mogu da se upišu.

Zvaničnik Biroa za radijsku superviziju i regulaciju rekao je da je dron, koji se zove "Lan", koštao desetine hiljada dolara.

U jučerašnjem testu učestvovalo je 9 miliona srednjoškolaca. Pritisak je ogroman i mnogi đaci provode mesece učeći. Oni koji ne prođu mogu da ponavljaju godinu ili da traže slabije plaćen posao.

Varanje na ispitima je uobičajeno imajući na umu značaj ispita. Učenici često nađu način da kupe rešene zadatke ili testove, unajmljuju nekoga da polaže umesto njih i koriste bežičnu opremu radi komuniciranja tokom testa.

Učenici koji budu uhapšenikako prepisuju ili varaju dobijaju zabranu polaganja ovog ispita u naredne tri godine.

2024 © - Vesti online