Ponedeljak 08.06.2015.
13:34
Tanjug

Dodik: Ne idem u Srebrenicu

Tanjug
Milorad Dodik održao je u ponedeljak predavanje na beogradskom Fakultetu političkih nauka

Dodik je pozvao na formiranje međunarodne mešovite komisije koja će sa ove vremenske distance veoma objektivno proceniti šta se u Srebrenici desilo i dati adekvatne kvalifikacije.

Predsednik Srpske je rekao da poštuje ljude i bol ljudi, ali kao čovek koji rukovodi Republikom Srpskom ne može da prihvati kvalifikacije koje ne odgovaraju činjenicama.

Bez obzira na to što, kako je rekao, iza toga "stoji čitav jedan svet koji je upravo hteo da se iskupi kroz svoje delovanje ili nedelovanje u to vreme".

Dodik je rekao da ne može da licitira sa brojevima jer to nije pristojno, ali da se ta priča zasnivala na tome da je u Srebrencii u nekoliko dana pobijeno 8.000 ljudi, a da je 20 godina posle toga sahranjeno 4.000. To, kako je naveo, govori da se manipulisalo podacima.

Govoreći o mogućem referendumu u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da se Srbima u Srpskoj spori pravo na referendum o izlasku iz BiH, ali da će se oni boriti za to pravo i da će ga afirmisati i sprovesti.

- Referendum treba posmatrati kao proces. To je pravo koje je jasno dato narodima Poveljom UN. Kao što vidite danas, na mnogim mestima u Evropi se koristi to pravo, kao na primer u Škotskoj, na Krimu, u Kataloniji. Nama pripada to pravo i borićemo se za njega - rekao je Dodik na predavanju povodom dve decenije od potpisivanja Mirovnog sporazuma u Dejtonu.

2021 © - Vesti online