Ponedeljak 08.06.2015.
13:04 >> 14:42h
blic.rs

Srbija presudila: Vojska Srbije mora da plati 32 miliona firmi sa Kosova

Tanjug
Oduzetu robu sud tretirao kao ratni plen

Zanimljivo je da je kompaniju "Bučaj", koja je po rečima Hašima Tačija među onima "koje su najviše dale kosovskoj privredi", u postupku protiv Srbije zastupao advokat iz Niša, inače bivši pripadnik Vojske Srbije.

Ovo preduzeće je tužilo Srbiju u martu 2004, tražeći naknadu za robu koju je Vojska tokom ratnih dešavanja uzela iz magacina u Sportsko-poslovnom centru "Boro i Ramiz" u Prištini, tvrdeći da nije bio u pitanju javni interes, već ratni plen i povreda imovinskih prava pripadnika albanske manjine. Firma je zahtevala devet miliona dinara, ali je Trgovinski sud u Nišu 2007. odbacio zahtev navodeći da je potraživanje zastarelo, jer je rok za podnošenje zahteva za naknadu štete bio tri godine.

Sudu su priloženi i zapisnici finansijske policije iz tog vremena, po kojima je ovaj organ Vojsci izdao zaplenjenu robu. Ona je oduzeta u skladu sa uredbom tadašnje SRJ kojom su građani bili u obavezi da za potrebe odbrane zemlje predaju skladišta hrane.

Viši trgovinski i Vrhovni sud potvrdili su 2008. ovu presudu. Međutim, "Bučaj" je slučaj dobio pred Ustavnim sudom Srbije u martu 2011, kada mu je priznata povreda prava na imovinu i načela zabrane diskriminacije manjina. Po tom osnovu, presuda Trgovinskog suda preinačena je presudom Privrednog apelacionog suda u jesen 2013. Na kraju, pre mesec dana, ovaj sud je izdao rešenje o naplati novca sa računa Vojne ustanove "Dedinje". Do cifre od 32,47 miliona došlo se tako što je na vrednost oduzete hrane, a to je 2,47 miliona, obračunata zatezna kamata počev od juna 1999. godine.

Ministar Gašić potvrdio je da je Vojska izgubila spor.

- Otkud vam to? Jeste, tačno je, i nije ništa novo. Mi ionako više od kazni i sudskih sporova iz perioda od 2000. do 2012. ne možemo da dignemo glavu. Vojska je 2011. i 2012. godine isplatila po 2,5 milijarde u te svrhe, 2013. 1,4 milijardu i 2014. 650 miliona dinara. Smanjujemo to konačno, zato što pravnici u Vojsci više ne mogu da se ponašaju po sistemu "Ima vojska para, nema veze!", rekao je za "Blic" ministar odbrane Bratislav Gašić.

2024 © - Vesti online