Ponedeljak 08.06.2015.
09:33
B92

"Ruski 'medved' je žestoko naoružan"

Reuters
Snaga Rusije ne leži samo u tenkovima već i u informacionoj mašinerji

Prema navodima američkog lista, Moskva je svom “medvedu” ugradila nove vrste oružja, novac, ideologiju i dezinformacije.

- Iako Obamina administracija i njeni evropski saveznici pokušavaju da se suprostave vojnoj intervenciji Rusije van njenih granica, u tome teško uspevaju u svom dvorištu pošto Moskva vodi orkestriranu kampanju da poveća svoju ekonomsku moć, pritom finansirajući evropske političke partije i pokrete i šireći različita tumačenja o konfliktu u Ukrajini - navodi Njujork tajms.

Kao ciljeve Kremlja njujorški dnevnik navodi destabilizaciju Evropske unije širenjem uticaja na pojedine države što dovodi do toga da EU nema jedinstven stav o ruskoj agresiji.

- Rusija može da izdvoji skoro svaku državu članicu EU i da u teoriji spreči nastavak ekonomskih sankcija. Već nekoliko godina, Rusija plaća novine i portale u 26 država, a najava širenja radnog prostora za Raša tudej daje značaja ruskoj propagandi. Takođe, Rusija ima značajnu podršku u zemljama poput Grčke, Mađarske, Češke, čak i Italije i Francuske. Tu podršku je obezbedila finansiranjem političkih partija i pokreta - dodaje Njujork tajms.

Ipak, list navodi da Rusija neće moći da spreči produžavanje sankcija, uprkos konstantnoj kampanji.

2024 © - Vesti online