Ponedeljak 08.06.2015.
08:54
B92

"NATO je nesposoban da se bori sa modernim pretnjama"

Reuters
Uvođenje demokratije u Iraku bila greška: Donald Ramsfeld

On je rekao i da je NATO postao nesposoban za sukob sa modernim pretnjama i da bi trebalo da bude zamenjen novom globalnom alijansom protiv islamističkog ekstremizma.

Ramsfeld je u intervjuu “Tajmsu“ podvukao da svrgavanje Sadama Huseina 2003. godine nije bilo dobro urađeno, iako je u tom trenutku bio na funkciji koja mu je dozvoljavala da pokuša da spreči nasilnu promenu vlasti u Iraku.

- Nisam jedan od onih koji misle da je primer naše demokratije pogodan za druge zemlje u svakom trenutku njihove istorije. Ideja da uvedemo demokratiju u Irak je meni uvek bila nerealna. Bio sam zabrinut prvi put kad sam čuo takve planove - naveo je Ramsfeld.


Prema njegovim rečima NATO i UN nisu u mogućnosti da se bore sa islamističkim ekstremizmom, hemijskim oružjem, Iranom i ropstvima, kao i da treba osnovati koaliciju “onih koji pravo misle“ širom sveta.

Pored strelica upućenih bivšem saradniku, Ramsfeld nije propustio priliku da kaže koju o aktuelnom predsedniku SAD Baraku Obami.

- Ne možemo da budemo policajci u svetu, svet je veoma veliki, ali ljudi žele da znaju kakve će biti njihove budućnosti i sa kakvim rizikom se suočavaju. Lideri moraju da im kažu šta se događa i moraju da imaju petlju da kažu šta stvarno misle - zaključio je Ramsfeld.

2024 © - Vesti online