Nedelja 07.06.2015.
22:50
Tanjug

Dačić: Predsedavanje OEBS-om je teret, ali i dobitak za Srbiju

Tanjug
Nema nepovrenja između ministra spoljnih poslova, predsednika i premijera: Ivica Dačić

Dačić je, gostujući na televiziji B92, rekao da svakog dana razgovaram sa evropskim ministrima.

- U četvrtak sam razgovarao sa nemačkim ministrom, u petak sa ruskim i ukrajinskim ministrima spoljnih polosva - naveo je on, napominjući sa razgovara i sa predstavnicima Stejt departmenta i drugima o temama koje su bitne za funkcionisanje OEBS-a, koji funkcioniše na nivou konsenzusa.

Nije on kriv

Na zamerke da ne zna engleski jezik, Dačić je reako da govori ruski jezik i da nije kriv sto je rođen u kraju gde se od strani jezika učio jedino ruski.

- Ja i kad odem u Rusiju ne govorim ruski već srpski, jer sam srpski ministar - rekao je Dačić i dodao da je u međuvremenu sasvim solidno naučio engleski.

On je naglasio da su pri tom svi pozdravili pozitivnu ulogu Srbije i da Srbija treba sebe da pokaže da je ozbiljan politički faktor.

Dačić je istakao da će na jesen biti održan sastanak OEBS u Beogradu na kojem će učestvovati 57 ministara spoljnih poslova ili  njihovih zamenika.

- Jedino mesto na kojem može da se održi taj skup je Arena - rekao je Dačić.

O ambasadorima

Dačić je istakao da je u poslednjih nekoliko godina najveći pomak napravljen u spoljnoj politici i najavio da će u ovoj godini biti postavljena 34 nova ambasadora i da je već poznato 12 imena.

Dačić je, gostujući na B92, rekao da ne beži od odgovornosti što Srbija nema ambasadore u nekim zemljama i da ima razgovore sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićm o tom problemu, a da će to pitanje biti rešeno sa premijerom u narednim danima.

Dačić je rekao da premijer Vučić i predsednik Nikolić imaju i spoljnopolitičke aktivnosti i da tu ne vidi nikakve probleme u vezi sa obavljanjem svoje ministarske funkcije.

- Za svaku aktivnost sam informisao premijera, koji je moj neposredni šef. Nikad nisam uradio nešto što bi bilo suprotno stavu vlade i predsednika vlade - istakao je Dačić.

Srebrenica

Dačić je rekao da će eventualno učešće Srbije na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici biti spoljnopolitička odluka i da postoje saznanja da jedna od velikih sila sprema rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Srebrenici.

Na pitanje o tome zašto ga premijer Vučić i predsednik Nikolić ne vode na sastanke, Dačić kaže da su se oni ranije dogovorili da svako diverzifikuje razlicite aktivnosti.

- Nema potrebe da dupliramo, ja učestvujem na onim sastancima gde je to neophodno, odnosno gde je format takav da mora da učestvuje ministar spoljnih poslova - naglasio je Dačić.

Nema nepoverenja

On je istakao da sa njegove strane nema problema sa poverenjem, kao i da misli da poverenje nije problem ni predsedniku Nikoliću.

Šef diplomatije je, govoreći o postavljanju novih ambasadora, naveo da predsednik Srbije potpisuje ukaz, vlada imenuje, a premijer daje poslednju reč kada je reč o predlozima Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić kaže da diplomatska služba treba da se reformiše i ojača određenim ličnostima koje mogu da se time bave, na primer naučnim radnicima, umetnicima, novinarima...

Prema njegovim rečima, angažovanje određenih ličnosti u penziji sa velikim diplomatskim iskustvom bi trebalo da budu pojedinični slučajevi u narednom periodu, a ne da ih ima oko 20 odsto koji su penzioneri, s obzirom da u Ministarstvu spoljnih poslova ima dobrih kadrova.

Dačić je naveo i da se traži najbolje rešenje za ambasadora u Nemačkoj.

Što se tiče eventualne kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Dačić je rekao da ima vremena za kandidovanje za tu funkciju i da će izbor biti u drugoj polovini naredne godine.

"Ako Srbija uđe u proces kandidovanja, on mora biti uz potpuno davanje podrške toj kandidaturi. U tom smislu niko nista nije obećao, ali se razgovaralo s Vukom Jeremićem", naveo je on.

Nesmotrene izjave

Što se tiče izjave bivšeg ambasadora Srbije u Britanije Vladete Jankovića da je diplomatska mreža Srbije diletantska, Dačić je rekao da ukoliko Janković ima primedbe trebalo bi da dođe u Ministarstvo spoljni poslova i da bi to bilo korektno s njegove strane.

- On je obavljao dužnost u vreme predsednika Borisa Tadića. To znači da on i sebe zove diletantom jer je bio u toj službi.

2024 © - Vesti online