Nedelja 02.05.2010.
15:10
Tanjug

Nju Delhi spreman za terorističke napade?

Nju Delhi ozbiljno shvata terorističke pretnje
 

Institucije SAD i Australije su u subotu upozorile indijske vlasti da "se povećava broj pokazatelja prema kojima teroristi u najskorije vreme planiraju napade" na neke od tržnih centara prepunih stranih turista, javio je Rojters.

U terorističkim napadima u indijskoj finansijskoj prestonici Mumbaiju 2008. ubijeno je 166 ljudi, od kojih su većina bili stranci.

Iz australijske ambasade je rečeno je da "posebni i verodostojni podaci ukazuju da bi uskoro moglo da dođe do terorističkih napada u Nju Delhiju, naročito na pijacama".


Indijski zvaničnici su odgovorili da ovakva upozorenja uzimaju veoma ozbiljno, pogotovo što su tržni centri i ranije bili meta napada terorista, a i zbog sportskih igara Komonvelta koje će se održati u Delhiju u oktobru. Komonvelt je organizacija koja okuplja države i teritorije koje su nekada bile u sastavu britanske imperije.


Mere bezbednosti su danas pojačane u indijskoj prestonici, gde komandosi obezbeđuju stanice metroa, tržne centre i prepune pijace.


Na mnogim mestima se nalaze i stručnjaci za eksploziv sa psima obučenima da otrkivaju eksplozivna sredstva. Upućen je poziv ljudima da policiji prijave svaki sumnjiv predmet ili automobil.

2024 © - Vesti online