Nedelja 07.06.2015.
09:39
Blic

Američki terenci u rukama džihadista postali najveća mora Iraka

twitter/Jenan Moussa
Otete hamvije džihadisti pretvaraju u automobile bombe

Prema Hajderu al Abadiju, premijeru Iraka, Islamska država kontroliše oko 2.300 ovih oklopnih vozila. Većina "hamvija" je zauzeta u u junu prošle godine kada su džihadisti zauzeli irački grad Mosul.

Pored toga što se koriste u napadima na iračke snage, ova vozila su poslata i preko granice u Siriju kako bi pomogla Islamskoj državi u utvrđivanju tamošnjih položaja. Američka vojska je napravila ova vozila sa posebnom namenom da nose velike terete i manje artiljerijsko naoružanje, što su islamistima bile odlične osobine za pretvaranje "hamvija" u auto bombe.

- Jednostavan je razlog zbog čega islamisti koriste "hamvije" i druga oklopna vozila kao kotrljajuće bombe. Njihov oklop sprečava one koji se brane da ubiju vozača pre nego što teret eksplodira, a kapacitet ovih vozila da prenosi ogromne količine tereta znači da Islamska država može da ponekad napakuje tomu ekploziva - piše američki "Forin polisi"

Islamska država je koristila "hamvije" natovarene bombama u talasu samoubilačkih bombaških napada širom Sirije i Iraka, ciljajući strateška mesta poput sirijskih vojnih baza i iračke pokrajinske prestonice Ramadija, koja je pala u ruke džihadista krajem maja. Kurdi su sve više zabrinuti da i kod njih islamisti ne pokrenu takve napade.

2024 © - Vesti online