Subota 06.06.2015.
17:28
Tanjug

"Grčkoj treba Maršalov plan"

Reuters/F. L.
Grčka je žrtva faličnog monetarnog dizajna evrozone: Janis Varufakis

Slično "Govoru nade", koji je 1946. održao državni sekretar SAD Džejms Birns u Štutgartu a koji je označio promenu stava prema Nemačkoj i šansu za oporavak rast i povratak u normalu, sada bi prema Varufakisovim rečima, govornik trebalo da bude nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Ona treba da se obrati publici u Atini, Solunu ili nekom grčkom gradu po njenom izboru. Mogla bi da iskoristi priliku i nagovesti novi pristup evropskim integracijama, koji počinje u zemlji koja najviše pati, koja je žrtva i faličnog monetarnog dizajna evrozone i propusta sopstvenog društva - rekao je Varufakis u autorskom tekstu za "Project Syndicate" koji prenosi list "Danas".

On je naglasio da je preporod Nemačke, posle Drugog svetskog rata, olakšao Maršalov plan i otpis duga Nemačkoj 1953, što su sponzorisale SAD, kao i priliv migrantskih radnika iz Italije, Jugoslavije i Grčke.

Evropa tada ne bi mogla da se ujedini u miru i deomokratiji da nije bilo te promene, naveo je on.

- Danas je moja zemlja blokirana takvim okolnostima i potrebna joj je nada. Moralna pridikovanja zbog pružanja pomoći Grčkoj se gomilaju, onemogućavajući njenom narodu da pokuša da ostvari svoj preporod. Strože mere štednje se zahtevaju od ekonomije koja je na kolenima zbog najveće štednje koju je neka zemlja ikada morala da podnese u mirna vremena. Ponuda za oproštaj duga nema. Nema plana za podsticaj investicija. I definitivno nema "Govora nade" za ovaj "pali" narod, bar ne za sada - kaže Varufakis.

Grčka je spremna i voljna da napravi sporazum sa Evropom kojim će biti eliminisani svi deformiteti zbog kojih je 2010. ona bila prva domina koja je pala, istakao je grčki ministar finansija.

- Jedan "Govor nade2" za Grčku bi sada sve promenio - ne samo za nas, već i za kreditore, pošto bi našim preporodom bila otklonjena opasnost od bankrota - rekao je on.

Govor nade za Grčku trebalo bi da označi veliku promenu, raskid sa proteklih pet godina dodavanja novih zajmova već neodrživom dugu, što treba da bude uslovljeno dodatnim dozama kaznenih mera štednji, rekao je Varufakis.

2024 © - Vesti online