Nedelja 07.06.2015.
04:00
O. Ikodinović - Vesti

Putin: Samo ludaci veruju u rat Rusije i NATO

Reuters
Odlučan odgovor iz Kremlja: Vladimir Putin

Prema njegovim rečima, Rusija nema nameru da napadne NATO, već oni kojima to odgovara Rusiju koriste kako bi druge zemlje držali u strahu.

- Što se tiče zabrinutosti pojedinih zemalja o mogućim agresivnim akcijama Rusije, mislim da samo lud čovek, i to u snovima, može da zamisli mogućnost da će Rusija iznenada napasti NATO - rekao je Putin u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera", uoči posete Italiji.

On smatra da Amerikanci baš i ne žele zbližavanje Rusije i Evrope, već hoće da zadrže svoje liderstvo u atlantskoj zajednici, a za to im je potrebna spoljna pretnja.

"Krim 2" nemoguć

Putin je naglasio da je nemoguće da se na istoku Ukrajine ponovi "krimski scenario", budući da su građani Krima na referendumu izglasali pripajanje RF. "Krimski scenario ne odražava stav Rusije, već stav naroda koji tamo živi", objasnio je on. Putin dodaje da su sve akcije Rusije imale za cilj "ne cepanje ovog dela ukrajinske teritorije, već da pruže priliku ljudima koji tamo žive da izraze svoje mišljenje o tome kako žele da žive".

Ruski predsednik je kazao da su sve mere koje Moskva preduzima "samo odgovor na pretnje" i da je radi sve što Rusija radi u okvirima kako bi osigurala svoju bezbednost.

- Ili je možda neko očekivao da će Rusiju tek tako, samo razoružati - dodao je on.

Putin je istakao da odnosi Rusije i Zapada treba da se zasnivaju na dugoročnoj osnovi, ali ne na sukobu, već na saradnji. On je takođe izjavio da se Moskva nikada nije odnosila prema Evropi "kao prema ljubavnici", nudila je "ozbiljne odnose", ali su na Starom kontinentu uvek pokušavali da izgrade odnose na materijalnoj osnovi, i to u svoju korist.

Putin je rekao i da je sukob u Ukrajini stvoren namerno, neprofesionalnim akcijama Zapada.

- Ova kriza je namerno stvorena i rezultat je nestručnih radnji naših partnera - rekao je on, dodajući da je situacija u toj zemlji za Rusiju "apsolutno neprihvatljiva".

Ruski predsednik je podsetio i da, za razliku od građana Krima, stanovnici Donjecka i Luganska traže suverenitet jer su odbili da priznaju novu vladu u Kijevu.

- Ako žele da te teritorije ostanu u sastavu Ukrajine, onda tim ljudima tamo treba dokazati da će njihovi životi biti bolji, udobniji i sigurniji u jedinstvenoj državi, kao i da će njihovoj deci moći da pruže bolju budućnost - istakao je Putin.

Međutim, po njegovim rečima, građane Luganska i Donjecka u bolji život u jedinstvenoj Ukrajini je nemoguće ubediti pomoću oružja.

- Ovakve stvari se mogu rešiti samo mirnim putem - naglasio je Putin.

2024 © - Vesti online