Subota 06.06.2015.
11:23
Tanjug

Putin: Napad na NATO je moguć samo u snovima ludaka

Tanjug
Americi potreban spoljni neprijatelj: Vladimir Putin

- Samo bi sulud čovek, i to u snu, mogao da zamisli da Rusija iznenada napadne NATO -rekao je Putin uoči posete Italiji, gde će obići Svetsku izložbu u Milanu.

Predsednik Rusije je optužio Zapad, a naročito Sjedinjene Američke Države, da vode agresivnu politiku prema Rusiji, dok istovremeno pokušavaju da je predstave kao bauka.

- Neke zemlje potpiruju strah od Rusije, a Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi zadržala primat u Atlantskom savezu - kazao je Putin i dodao da "Iran očigledno nije dovoljno veliki i dovoljno strašan da odigra tu ulogu".

On je istakao da Rusija, ne računajući male antiterorističke jedinice u Tadžekistanu i Jermeniji i jedan vojni aerodrom u Kirgistanu, nema vojne baze van svojih granica, dok  se NATO i SAD nameću kao svetski policajci.

- Pozivam vas da u vašim novinama objavite mapu sveta i da u nju ucrtate američke vojne baze, pa ćete videti razliku - kazao je Putin za italijanski dnevnik.

On je podsetio da je nakon okončanja hladnog rata Rusija povukla trupe sa Kube, iz Vijetnama i iz Istočne Evrope, dok je raketama sa američkih nuklearnih podmornica koje su stalno stacionirane u norveškim vodama potrebno samo 17 minuta da pogode Moskvu.

 - Uprkos našim upozorenjima, Amerika postavlja baze, radare i antiraketne sisteme širom Evrope - kazao je Putin, i istovremeno optužio SAD da se unilateralno povukla iz strateškog sporazuma o razoružanju koje je imala sa Rusijom.

- Da li je neko mislio da će se Rusija jednostrano razoružati? - pitao je Putin.

Ruski predsednik je upozorio da će Rusija reagovati ukoliko SAD pokušaju da postave antiraketne baze i na ukrajinskoj teritoriji, ali je naglasio da Moskva, uprkos svemu, u Americi i dalje ne vidi suparnika nego partnera, pogotovo kad je reč o borbi protiv terorizma isprečavanju širenja oružja za masovno uništenje.

- Usudio bih se da kažem da na tim poljima nismo samo partneri, već i saveznici - naglasio je Putin.

2024 © - Vesti online