Subota 06.06.2015.
10:58
Srna

Bivši američki zvaničnici zgrnuli milijarde na Kosovu

Reuters
Obogatio se na Kosovu: Vesli Klark

Penzionisani general i glavnokomandujući NATO snaga iz perioda bombardovanja Srbije Vesli Klark, bivši državni sekretar SAD Madlen Olbrajt i bivši zamenik šefa Unmikove administracije Džon Kovi, nisu ni posle rata "otišli" sa Kosova.

Prema podacima koje je, kako navodi "Sputnjik", teško potvrditi, kroz direktna ili indirektna ulaganja u ove oblasti, oni su zajedno zaradili milijarde dolara, a s druge strane Srbija, sa čijom se imovinom u stvari na Kosovu trguje, izgubila je desetine milijardi evra.

Od svih američkih zvaničnika na Kosovu "najotvorenije" posluje Vesli Klark koji preko svoje firme "Enviditi" iz Kanade na Kosovu drži u rukama gotovo sve što ima veze sa energetikom i želi da dobije pravo za neograničeno istraživanje zaliha lignita, ali i pravljenje sintetičkog goriva od uglja.

Druga po veličini američka kompanija ACM koja posluje, što zvanično, što nezvanično, na Kosovu, a čiji je vlasnik Olbrajtova, svojevremeno je bila zainteresovana za kupovinu Pošte i telekomunikacija koja u svom sistemu ima srpsku infrastrukturu "Telekoma Srbije", ali je zbog pritiska javnosti odustala od te kupovine.

Olbrajtova je ipak  našla način kako da zaradi koji dolar preko Kosova, pa poslove njene firme na Kosovu vodi Ganup Tači, brat šefa diplomatije samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, koji sa kapitalom Olbrajtove pod kapom "tursko-američkog" konzorcijuma ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva.

Ovaj konzorcijum na čijem čelu je bivši zamenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac Džon Kovi, delom preko firme Tačijevog brata, obrće sredstva i u energetici, odnosno, prodaji struje.

Osim toga, angažovani su na izgradnji autoputa od granice sa Albanijom do Merdara, čija gradnja je gotovo pri kraju. Olbrajtova posluje i sa još jednim od Tačijevih preko firme "Odeteljon" čija je glavna delatnost trgovina građevinskim materijalom.

Drugim rečima, ova firma snabdeva sve firme koje grade puteve ili zgrade, odnosno, naselja po Kosovu.

Firma "Bilding Ilirije" bavi se izgradnjom stambenih kompleksa širom Kosova, partner joj je američko-turska kompanija "Behtel-Enka" koja takođe ima veze sa Olbrajtovom.

Kompanija Idriza Tačija "Geo minerali", koja se bavi ekstrakcijom minerala, usko je povezana sa firmom Veslija Klarka, a jedna od delatnosti kojima se bavi je i izvoz starog gvožđa, mahom za Italiju, što je jedno od najunosnijih zanimanja na Kosovu.

Većina stambenog prostora gradi se na građevinskom zemljištu koje je bilo društvena imovina Srbije, kao i na uzurpiranom zemljištu koje je bilo u privatnoj svojini Srba, koja doseže vrednost od oko desetine milijardi evra.

Uredbom specijalnog izaslanika UN na Kosovu, uzurpirano zemljište posle 10 godina postaje "državna imovina", što je omogućilo da ove firme razviju svoju delatnost a time i profit u ovoj oblasti.

Marketinška kuća bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, kojom rukovodi Alister Kembel, zadužena je za "promociju Kosova", a ista kompanija takođe rukovodi i većinom osiguravajućih društava na Kosovu.

- Koja suma novca se zaista obrće u svim ovim poslovima nemoguće je stvarno utvrditi - zaključuje "Sputnjik".

2019 © - Vesti online