Subota 06.06.2015.
10:12
Tanjug

Opsada u Sarajevu, stigao Papa Franja

Tanjug/AP
PApa Franja pre poletanje za Sarajevo

Na sarajevskom aerodromu papu je dočekala višeclana delegacija koju su predvodili hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luiđi Pežuto.

Papi Franji je priređen svečani dočekk, uz crveni tepih i vojne počasti, javljaju loklani mediji.

Poseta šefa vatikanske države bosanskohercegovačkoj prestonicu najveći događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.

Treći papinski pohod BiH, pod motom "Mir vama" ujedno je prva takva poseta koja ima i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.

Sarajevo, koje je već danima u znaku papine posete spremno je da ugosti visokog gosta, na hiljade vernika već je ispunilo tribine i teren stadiona Koševo, gđe biti održan centralni događaja - sveta misa oko 10.40 sati, pre koje će čuvenim  papamobilom proći atletskom stazom i pozdraviti sve vernike.

Očekuje se da će misi prisustvovati oko 65.000 vernika i hodočasnika iz svih zemlja regiona, ali i šire.

Mere sigurnosti su na najvišem nivou, te je oko stadionica raspoređen veliki broj policajaca i službi bezbednosti, javljaju loklani mediji.

Već od sedam časova, sarajevske ulice na glavnoj trasi kretanja pape su blokirane i saobraćaj se odvijati po posebnom režimu.

Sve vezano za događaj u koji je, prema preliminarnim procenama, do sada utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka (milion evra) do tančina je isplanirano.

Nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, papu će u zgradi Predsedništva BiH, ispred koje je postavljen crveni tepih dočekati državni vrh.

Poglavar Rimokatoličke crkve najpre će se obratiti državnim vlastima, a potom uputiti na Koševu, gde ga čekaju vernici sa ovog podneblja.

Jedan od glavnih momenata posete, koja će trajati desetak sati, biće popodne kada je zakazan međuverski sastanak na kojem će papa razgovarati s predstavnicima katoličke, pravoslavne, muslimanske i jevrejske vere.

Zvaničnici iz verskog života mesecima unazad apeluju da ovu posetu, kao centar interesovanja svetske javnosti, treba vešto politički iskoristiti, kako bi BiH poslala poruku pomirljive i perspektivne sredine, sa evropskom perspektivom.

2024 © - Vesti online