Petak 05.06.2015.
19:43
Tanjug

Stoltenberg: NATO ne želi sukob s Rusijom

Reuters
Želimo saradnju: Stoltenberg

- Zapravo, mi težimo konstruktivnijoj saradnji - rekao je Stoltenberg agenciji Tas s.

Stoltenberg je dodao da se "međutim, saradnja mora graditi na poverenju i na činjenici da Rusija mora da poštuje granice svojih suseda".

Generalni sekretar NATO je u četvrtak poručio da Rusija ne predstavlja direktnu pretnju za zemlje članice NATO.

On je, tokom posete rodnoj Norveškoj, ukazao da je Rusija spremna da upotrebi silu kako bi izmenila granice u Evropi i kao primere naveo Krim, istočnu Ukrajinu i Gruziju, preneo je Rojters.

- Sada vidimo veću nepredvidivost, veću nebezbednost, više nemira...Ali verujem da nema nikakve direktne pretnje sa Istoka protiv bilo koje zemlje NATO - rekao je on državnom radiju NRK.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, izrazio je nadu da bi odnosi između Severnoatlantske alijanse i Rusije mogli da se poboljšaju.

- Naš cilj je i dalje saradnja sa Rusijom...To je u interesu NATO i u interesu Rusije - zaključio je generalni sekretar NATO.

NATO je više puta kritikovao Moskvu zbog umešanosti u ukrajinski sukob i tražio od nje da u potpunosti podrži sporazum o primirju, dok Rusija poriče da proruske aktiviste na istoku Ukrajine opsrkbljuje vojnicima ili oružjem, podseća britanska agencija.

Ukrajinski sukob je naročito uznemirio Letoniju, Litvaniju i Estoniju, jedine bivše delove Sovjetskog Saveza koji su se priključili Severnoatlantskoj alijansi.

2024 © - Vesti online