Subota 06.06.2015.
10:18
V. Tasić - Vesti

Daša: Nikada nisam bio crven

M. Karović

Ne boji se čistke: Zoran Dašić Daša

- Bez lažne skromnosti, Legende odlično prolaze svuda. Mnogo bolje nego što se misli i piše. Nemamo medijsku podršku jer je očigledno da su u modi neke druge vrednosti, različite od onih koje mi promovišemo. Jednostavno, nismo u modi, nismo atraktivni jer ne pravimo skandale, ne lupamo gluposti. Danas je sve naopako postavljeno. Iako je užasno teško izboriti se sa raznim bljuzgama i đubretom, mi smo postali institucija, brend. Imam zvanično priznanje da sam književnik, neke moje satirične pesme se upravo prevode na italijanski jezik - priča Zoran Dašić Daša.

Pevači se žale da nema dobrih tekstova. Traže li od vas pesme?

- Ljudi cene to što radim, kažu mi da sam otišao daleko. Ali, niko mi ne traži pesme jer takve pesme niko neće da peva. Suviše su komplikovane, a svi traže nešto lagano, komercijalno, za široke narodne mase. Neće niko da se opterećuje poetikom i metaforama, traže nešto prosto. Ja tako ne mogu, ne pišem puno, nemam štanc mašinu. Nisam ni Braja, ni Marina Tucaković, pa da imam pesama na kilo. Ne pada mi na pamet da pišem ljige kakve bi oni da pevaju.

Hoće li se skoro promeniti nešto na estradi, u celoj Srbiji?

- Ma kakvi. Nikom nije u interesu da nam bude bolje. Nisam bolesnik, niti paranoik koji u svemu vidi zaveru. Ali, kao da neko namerno, sistematski, uništava sve u Srbiji. Uništeni smo vojno, politički, ekonomski. Ostaje nam jedino kultura, kao osnova koja nas drži, ali i kultura se uništava. Kad se uništi kultura jednog naroda, on više ne postoji. Zaboravljamo ko smo i šta smo. Ja sam napravio Legende, koje su jakim nitima vezane za naše kulturno nasleđe. Pravim narodnjake oslanjajući se na ono što se pevalo i slušalo pre sto godina.

Plašite li se najavljenih čistki na RTS-u?

- Ne plašim se ničega. Ko zna, možda i mene počiste, svi čekamo da vidimo šta će biti.

Imate li političku zaleđinu?

- Nemam, nikada je nisam ni imao. Nekad mi bude žao što nisam bio politički angažovan, jer bih neke stvari lako progurao. Nikad nisam bio član nijedne političke partije i to mi daje snagu i pravo da imam jasan stav, da mogu da komentarišem i kritikujem. Neko vreme sam bio zabranjen u medijima jer su mislili da sam crven. A ja sam samo bio objektivan i govorio sam da su neke stvari bile u redu, kada su to isto svi pljuvali i napadali. Optuživali su me da sam njihov, to jest SPS-ov. A ja nikad nisam bio ničiji i bio sam svačiji i nikad ništa nisam gledao crno-belo. Mi smo impulsivan narod, strasno volimo i strasno mrzimo.

Legende traju

Da li ste skoro nekom stali na žulj?
- Ne znam, niti se obazirem na to. Sa svima mogu da sarađujem, sve mogu da podržavam i sve mogu da oplićem. Nisam neumeren, uvek sve premerim, ništa ne procenjujem kada sam u emotivnom naboju. U ovim godinama, važno mi je da ostavim iza sebe nešto kvalitetno i da ostanem svoj. Ponosan sam što Legende nikada nisu pevale tralalajke koje prolaze na prvu loptu i brzo padnu u zaborav. Ušli smo u mirnu fazu, čovek može da nas voli ili ne voli, ali mi trajemo.

2024 © - Vesti online