Subota 06.06.2015.
05:49
M. Roknić - Vesti

Zašto zločinca među vitezove?

Reuters
Traže odustajanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Sabora i premijera Hrvatske od pokroviteljstva Sinjske alke

Te organizacije podsećaju da su još 24. aprila tražili odustajanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, zatim predsednika Sabora Josipa Leke i premijera Hrvatske Zorana Milanovića od pokroviteljstva Sinjske alke jer je Norac osuđen u dva procesa, a i dalje je počasni član Alkarskog društva.

Nevladine organizacije navode da Statut VAD-a propisuje da se odluka o isključenju donosi "ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravosnažno osuđen za delo koje krnji njegov dobar glas".

Mediji u Hrvatskoj objavili su da je predsednik Sabora Josip Leko tražio od rukovodstva sinjskih alkara izjašnjavanje o statusu Norca i da je dobio odgovor kako Norac nije počasni član niti počasni alkarski vojvoda, već samo član Skupštine Društva od 1994. godine i da to nije u neskladu sa Statutom VAD-a. U Dokumenti i GOLjP-u ocenjuju kako je "sada obznanjeno obično članstvo možda i još problematičnije".

Ono znači da je Norac ovlašćen da učestvuje u svakodnevnom radu Društva, pa i u upravljanju. Te organizacije ističu da je "očigledno" da Viteško alkarsko društvo smatra da "dokazano ubijanje civila" nije nečasno ponašanje prema Statutu VAD-a.

- Valja se nadati da će sinjsko alkarsko društvo, kao i politički i crkveni podržavaoci njegove aktivnosti, jednog dana shvatiti moralnu nedopustivost svojeg sadašnjeg postupka. Do tada preostaje tek pokušaj da se od moralno kompetentnih javnih osoba u Hrvatskoj traži bojkot priredbe koja, odlukom organizatora da se solidariše sa Mirkom Norcem, zapravo slavi ratni zločin i sramoti Hrvatsku - ističe se u saopštenju koje su potpisali čelnici Dokumente i GOLjP-a Vesna Teršelić i Zoran Pusić.

Ove godine 300. alka

Sinjska alka se tradicionalno održava svake godine početkom avgusta u spomen na 1715. godinu i pobedu Sinjana nad Turcima koji su želeli da osvoje Sinjsku tvrđavu. Ove godine biće održana 300. alka, a interesantno je se davno sinjska alka održavala i dvaput godišnje.

2024 © - Vesti online