Petak 05.06.2015.
11:45
Srna

"Sivi vukovi" u Nemačkoj prave Osmansko carstvo

AP/H. P.
U Nemačkoj nesmetano deluju "ispod radara"

U prilogu političkog magazina "Frontal 21", pod naslovom "Turski fašisti u Nemačkoj", televizija navodi da "Sivi vukovi", pod plaštom kulturnih udruženja, vrše indoktrinaciju i radikalizaciju omladine. Nemački eksperti ih označavaju kao "vukove u jagnjećoj koži" i smatraju opasnijim od salafista, jer deluju skoro neprimećeni od javnosti.

Ideolog pokreta je Alparslan Turkes (1917-1997), osnivač desničarske stranke u Turskoj "Partije nacionalističkog pokreta", skraćeno MHP, a deklarisani cilj pokreta jeste uspostavljanje "panturske nacije". Ta nacija treba da zauzima prostor od Balkana preko centralne Azije do Kine i da ujedini sve "turske narode" u "velikoturskom carstvu", u kome nema mesta za manjine i neistomišljenike.

ZDF navodi da "Sivi vukovi" brutalno postupaju sa protivnicima i da su članovi te organizacije u Berlinu 2007. godine fizički napali demonstrante -  Kurde. Pripadnik "Sivih vukova" iz Nemačke u januaru 2013. godine u Parizu je ubio tri kurdske političarke. 

Predsedavajući organizacije "Turska federacija", odeljenja MHP-a za inostranstvo, Musa Serdar Čelebi, uhapšen je 1982. godine pod sumnjom da je u centrali te organizacije u Frankfurtu dao novac Aliji Agdži, atentatoru na papu.

"Sivi vukovi", ipak,  nisu zabranjeni u Nemačkoj, a krajem aprila ove godine legalno su održali skup u zakupljenoj dvorani u Oberhauzenu, na kojem je, kako prenosi ZDF, 10.000 pripadnika i simpatizera, uz isticanje nekadašnjih ratnih zastava Osmanskog carstva, pozdravilo predsednika MHP u Turskoj Devleta Bahčelija.

Ratna zastava nekadašnjeg Osmanskog carstva i "vučji pozdrav" - uzdignuta desna šaka sa spojenim palcem, srednjim i domalim prstom, a istureni kažiprst i mali prst, uobičajeni su simboli na skupovima "Sivih vukova", čije je snmike moguće pronaći i na internetu.

ZDF je u emisiji preneo i svedočenje bivšeg pripadnika "Sivih vukova", čiji je identitet prikriven, a koji je ispričao da podmladak te organizacije dobija obuku u borilačkim veštinama i boksu i da su, prema nalogu starijih članova, učestvovali u raznim provokacijama i fizičkim napadima na Kurde i političke neistomišljenike.

Ekspert za islam u Pokrajinskoj kriminalističkoj službi nemačke pokrajine Rajnland-Pfalc, Marvan Abu-Tam, kaže da su "Sivi vukovi" desničarska i  fašistički orijentisana organizacija. On upozorava da, uprkos teroru koji sprovode, javnost u Nemačkoj jedva da "Sive vukove" identifikuje kao opasnost, jer oni od 1996. godine nastoje da "demokratski deluju" i zauzimanjem pozicija u institucijama "guraju" svoje ideje.

2024 © - Vesti online