Četvrtak 04.06.2015.
22:46
Tanjug

Islamska država nezaustavljiva: Džihadisti nadomak grada Hasake

Tanjug/AP
Borci Islamske države jačaju svoje pozicije u Siriji: Posle Rake, Palmire i Ramadija, stigli i do Hasake

Uprkos devetomesečnim vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih SAD, džihadisti su zauzeli prethodnih nedelja nove teritorije, uključujući drevni grad Palmiru i Ramadi, prestonicu provincije Anbar.

- Sada su stigli na 500 metara od ulaska u Hasaku - potvrdio je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman za AFP.

Prema njegovim rečima, borci ID zauzeli su sve vojne punktove u toj oblasti na severoistoku Sirije, uključujući jednu elektranu pošto su juče izveli najmanje šest samoubilačkih napada.

U međuvremenu, režimske snage barelskim bombama gađaju džihadističke pozicije.

Kontrolu nad Hasakom zajedno imaju režimske i kurdske snage koje se bore protiv islamista i u drugim delovima provincije.

Ako Islamska država zauzme Hasaku to bi bila druga prestonica neke sirijske provincije koja je pala u ruke islamista, nakon Rake koja je postala njihovo uporište na severu Sirije.

U Siriju je, prema neimenovanim izvorima, stiglo oko 7.000 iračkih i iranskih boraca prethodnih nedelja i njihov prioritet je odbrana Damaska od džihadista.

Zbog žestokih okršaja između sirijske vojske i islamista, više od 3.000 Sirijaca prebeglo je u Tursku za protekla dva dana.

2024 © - Vesti online