Četvrtak 04.06.2015.
21:45
Tanjug, Srna

Dačić: Zaraćene strane u Ukrajini da se vrate za pregovarački sto

Tanjug/AP
raste zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini: Ivica Dačić

Dačić je takođe pozvao sukobljene strane da se vrate za pregovarački sto, porade na političkom rešenju konflikta putem Trilateralne kontakt grupe, kao i da u potpunosti poštuju mirovne sporazume iz Minska, stoji u saopštenju.

- To je jedini način da se stane na kraj patnji nevinih civila - istakao je Dačić.

- Upotreba sile je neprihvatljiva. Posebno sam zabrinut zbog korišćenja zabranjenog teškog naoružanja, kao i nasumičnog bombardovanja područja gde žive civili, što predstavlja teško kršenje sporazuma iz Minska - dodao je on.

- Sukobljene strane moraju da se suzdrže od upotrebe sile i strogo da se pridržavaju prekida vatre i drugih odredbi mirovnih sporazuma iz Minska, uključujući hitno povlačenje teškog naoružanja - naveo je predsedavajući OEBS.

Dačić je takođe istakao važnost bezbednosti posmatrača specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini.

- Nastavak ograničenja slobode kretanja posmatrača nema opravdanja. Postoje ozbiljne prepreke implementaciji i nadgledanju održivog prekida vatre - naveo je Dačić.

Srpski ministar spoljnih poslova je nešto ranije o situaciji u Ukrajini razgovarao i sa nemačkim kolegom . 

Ivica Dačić i Frank Valter Štajnamjer su se saglasili da će Nemačka, koja je u "normandijskom formatu", i Srbija, kao predsedavajuća OEBS-om, uložiti maksimalne napore za prestanak sukoba u Ukrajini i poštovanje dogovora iz Minska.

2024 © - Vesti online