Petak 05.06.2015.
07:45
M. Roknić - Vesti

Ustašama i dalje isplaćuju penzije

Tanjug/Hina
Branitelji na Markovom trgu: Novi veterani podržavaju prava starih

Oglasio se samo bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić koji tvrdi da penzije primaju samo domobrani, ali ne i pripadnici ustaških formacija. Mesić se osetio prozvanim jer je u oktobru 1993. kada je Sabor ozakonio te penzije, bio njegov predsednik. Činjenice govore suprotno. Već pune 22 godine povlašćene penzije u Hrvatskoj primaju pripadnici svih vojnih formacija NDH, a danas je takvih 9.000.

Armija penzionera

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje popisao je broj korisnika ustaško-domobranskih penzija i iako se očekivalo da ih ne bude više od 6.000, njihov se broj 1999. popeo na čak 34.090, a od tada je počeo da pada, ali sve do 2009. prelazio je 20.000.

U Hrvatskom penzionom zavodu nemaju podatke koliko je među tim Pavelićevim vojnicima i bivših ustaša ali su potvrdili da su ih sve ove godine odobravali na osnovu potvrde koju izdaje Državni arhiv, iskaza svedoka ili uverenja veteranskih organizacija koje okupljaju bivše domobrane i ustaše.

Zakon od njih ne traži da prave razliku između domobrana i ustaša jer i jedni i drugi imaju pravo na povlašćene penzije. U delu kojim je tadašnja Vlada u Zagrebu obrazlagala potrebu donošenja takvog zakona ističe se sledeći razlog:

"Budući da su pripadnici hrvatske domovinske vojske u Drugom svetskom ratu direktno učestvovali u stvaranju hrvatske države, postoji opravdani državni razlog da nova suverena Hrvatska njima prizna prava iz penzionog i invalidskog osiguranja".

Ta prava nova Hrvatska istovremeno je uskratila bivšim jasenovačkim logorašima, ali i desetinama hiljada srpskih penzionera iz poslednjeg rata koji su prebivalište imali u bivšoj Krajini. Ovoj poslednjoj kategoriji Hrvatska i danas duguje višegodišnje penzije, koje im u ratnom periodu nije isplaćivala, pravdajući tu otimačinu besmislenom tvrdnjom da su u tom periodu vlasti u Kninu
isplaćivale te penzije.

2024 © - Vesti online