Petak 05.06.2015.
18:00
R. Lončar, Ž. Marković - Vesti

SPC ide na noge papi

Tanjug/AP
Dobrodošli: Bilbordi o poseti pape preplavili su Sarajevo

Ovo je, inače, najbrojnija delegacija SPC u novijoj istoriji, koja ide na poklonjenje papi i celivanje papskog prstena. Patrijarh srpski Irinej izbegao je odlazak u Sarajevo, pošto dan ranije 5. juna stiže u Kanadu da preuzme eparhiju od bivšeg episkopa Georgija.

- Odlazak do sada neviđeno brojne srpske crkvene delegacije na poklonjenje rimskom papi u veštačku prestonicu veštačke NATO tvorevine, a čijem stvaranju je doprineo i Vatikan, može se tumačiti kao još jedan čin u završnici promene srpskog duhovnog identiteta. Jer, ne treba zaboraviti da je Vatikan među prvima priznao slovenačku i hrvatsku nezavisnost prilikom raspada SFRJ i međunarodnog gaženja srpskih vitalnih interesa - kaže prof. dr Zoran Čvorović, stručnjak za crkveno-pravnu istoriju.

On ističe da isti akteri danas pokušavaju da završe priču započetu 90-ih godina prošlog veka, nastojanjem da se stvori svojevrsno "bratstvo-jedinstvo" SPC i drugih verskih zajednica na bivšim jugoslovenskim prostorima, kako bi se SPC reformisala i prilagodila na putu ka Evropskoj uniji. Istovremeno SPC se, napominje naš sagovornik, "uvlači u priču o dogovorenom svetiteljstvu".

- Samo tako se može tumačiti pristanak dat Vatikanu da SPC sa Hrvatskom biskupskom konferencijom uđe u dijalog o ratnom zločincu Alojziju Stepincu, radi njegove predstojeće kanonizacije, iako SPC nema ništa sa svecima Vatikana, od kojih su mnogi i pre Stepinca imali krv pravoslavnih na svojoj duši i savesti. U slučaju bivših jugoslovenskih prostora, očigledno je vatikanski cilj da se dođe do zajedničkog pogleda na učešće verskih zajednica u balkanskoj istoriji 20. stoleća i u prvim decenijama 21. veka - smatra Čvorović.

Peticija za bojkot

Internetom se, preko raznih nacionalno-društvenih mreža, već uveliko šire poruke srpskim vernicima, da ubuduće bojkotuju sve sveštenoslužitelje koji se u Sarajevu budu poklonili papi i celivali papski prsten.

Verski publicista Vladimir Dimitrijević ocenjuje da "sadašnji kurs vrha SPC prema Vatikanu vodi do logične posledice - slanja ogromne delegacije na čelu s episkopom Grigorijem na susret s papom u Sarajevu".

- Sveti arhijerejski sabor SPC ove, 2015. godine, neće biti upamćen samo po smenama vladika, nego, pre svega, po približavanju Vatikanu nezabeleženom u istoriji. U saopštenju Sabora istaknuto je kako će SPC otvoriti svoju kancelariju pri EU u Briselu (ako bude potrebno, kaže se tamo, čak i uz pomoć Vatikana), a doneta je i odluka da se formira komisija za izučavanje pitanja Alojzija Stepinca. Ova odluka je potpuno besmislena, jer je istorijska istina o Stepincu, vojnom vikaru ustaške vojske i krivcu za prekrštavanje 250.000 Srba, odavno utvrđena - kaže Dimitrijević.

On dodaje da Vatikan ima pravo da kanonizuje koga hoće i podseća da su za sveca proglasili Jozafata Kunceviča, vođu ukrajinskih unijata i ubicu pravoslavnih iz 17. veka, svetac im je i Hoze Marija de Balagvera, osnivač organizacije "Opus Dei", kao i Hitlerov papa (izraz Dejvida Kornvela) Pije 12.


Pavle odbio susret u Banjaluci

Ranije, da podsetimo, kada je papa Jovan Pavle Drugi dolazio u Hrvatsku, Federaciju BiH i RS, delegacije SPC na dočeku bile su malobrojne. U Hrvatskoj je to uglavnom bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, osim u Osijeku gde su sa njim bili i ostali srpski episkopi iz Hrvatske, kao i vladika bački Irinej (Bulović) ispred Sinoda SPC. Za vreme Vojtiline posete Banjaluci 2003. godine postojala je težnja da ga tamo u svojstvu domaćina dočeka patrijarh Pavle, ali je on to odbio uz obrazloženje da će papa vršiti bogosluženje u franjevačkom samostanu Petrićevac, odakle je 1942. godine krenuo ustaški pokolj Srba u banjalučkim selima.

Dvanaest sati boravka pape Franje u Sarajevu koštaće oko milion evra, a najveći trošak je obezbeđenje. Policijske i obaveštajne službe ništa ne prepuštaju slučaju, potvrđeno je "Vestima" iz obaveštajnih krugova upućenih u organizaciju posete.

Tanjug/AP

Baščaršija spremila suvenire

Atmosfera u Sarajevu ne razlikuje se preterano u odnosu na redovne situacije, osim što brojni plakati i bilbordi podsećaju na dolazak rimokatoličkog poglavara. Na popularnoj Baščaršiji mogu se pronaći i neki suveniri, a prodavci ističu da pravu gužvu očekuju u petak i subotu, kada očekuju i određenu zaradu.
- Ako nam dođe 70.000 ljudi, to će biti mnogo iznad mesečnog proseka turista koji dolaze u Sarajevo. Ti ljudi će ovde ostaviti solidnu količinu novca pa se može reći da očekujemo određenu zaradu. Imaćemo suvenire u radnji na Čaršiji, ali poseban štand ćemo imati u blizini stadiona - rekli su nam u jednoj radnji.

Očekuje se da u Sarajevo dođe oko 70.000 ljudi. Misa će biti na stadionu Koševo, a papa će posetiti još sedam lokacija, zbog čega će najveći deo grada u subotu biti blokiran. Događaj zajedno organizuju Vatikan i država BiH, a za bezbednost su zadužene domaće službe u saradnji sa kolegama iz inostranstva. Na dočeku pape biće brojne delegacije ostalih konfesija u BiH. Na međureligijskom nivou visoku delegaciju sačinjavaće 29 predstavnika jevrejske zajednice, 50 iz islamske i 58 iz katoličke.


 

 

 

2024 © - Vesti online