Četvrtak 04.06.2015.
21:30
S. M. Tomić - Vesti

Znate li kako izgleda put tamjana?

wikimedia.org
Tamjanov put vodi od južne Arabije

Počinjao je u Omanu, zemlji tamjana, a kretao se preko Jemena i pustinja Saudijske Arabije do Gaze i Damaska. Na ovom karavanskom putu nicali su antički gradovi Šabva, Sana, Medina i Petra, a u pustinji Negev - Avdat, Haluza, Mamšit i Šivta.

Tamjan je aromatična smola iz drveta bosvelija, koje raste samo u Somaliji, Jemenu i Omanu, u oblasti Dofar, i smatra se najkvalitetnijim.

Put tamjana razvio se u 10. veku pre nove ere, a u 5. veku pre nove ere su procvetali gradovi koji su se nalazili na tom putu jer se oko Sredozemnog mora sve više koristio tamjan u obredima. Na prelazu u novu eru samo Rimsko carstvo je trošilo oko 1.500 tona tamjana, polovinu tadašnje proizvodnje, a Oman su prozvali Srećna Arabija i tako je obeležavali na geografskim kartama. Pobednički put islama od 7. veka nove ere bio je težak udarac trgovačkom putu.

I islamska medicina je koristila tamjan, ali se nije koristio u religijskim obredima. Put tamjana je izgubio značaj s otkrićem pomorskog puta za Indiju i portugalskim organizovanjem puta začina u 16. veku.

2024 © - Vesti online